Akcie

Avast zvýšil kvartální tržby, roční výhled zůstává (+komentář analytika)

Aktualizováno

Původem česká softwarová společnost v letošním prvním čtvrtletí zvýšila očištěné tržby organicky o 6,5 % na 214,6 milionu dolarů. Při aktuálních směnných kurzech se očištěné tržby zvedly o 1,3 %. Upravený ukazatel EBITDA vzrostl o 3,1 % na 121,2 milionu USD. Společnost to uvedla v dnešním sdělení s tím, že celkové očekávané tržby za finanční rok 2020 zůstávají v platnosti. Akcie Avastu na pražské burze během první půl hodiny obchodování navyšují zisky a přidávají více než 9 % na 134,5 Kč za akcii.

Upravený ukazatel EBITDA vzrostl o meziročně o 3,1 % na 121,2 mil. USD. Upravená EBITDA marže činila v prvním čtvrtletí tohoto roku 56,5 %. Společnost dnes také uvedla, že instalace, deinstalace a míra retence zákazníků se vyvíjela pozitivně.

 Vzhledem k větší míře práce z domova kvůli onemocnění Covid-19 a s ním spojených karanténních opatření došlo ke zlepšení v míře konverze v segmentu přímého desktop spotřebitele. Naopak nižší výdaje na reklamu ze strany některých odvětví zasáhly oblast jak Avast Secure Browser, tak mobilní reklamy v segmentu Indirect, uvedla firma. Slabší trend pozorovala také v segmentu malých a středních podniků a v divizi mobilních operátorů. 

„Protože situace se rychle vyvíjí a trvání krize Covid-19 se nedá předvídat, je obtížné vyčíslit dopad pro nadcházející měsíce. Ponecháváme proto stávající prognózu pro finanční rok 2020 v řádu organického růstu tržeb o střední jednotky,“ stojí také v dnešním prohlášení.

Nemění se ani doporučení pro výplatu finální dividendy za rok 2019 ve výši 10,3 centu na akcii. Očekávané datum výplaty je 25. června 2020 a očekávané datum ex-date je 21. května. Valná hromada by se měla uskutečnit stejný den, tedy 21. května.

„Jak jsme předpokládali, Avastu se útlum v souvislosti koronavirem, který mnoho jiných firem přinutil k úpravě prognózy a zadržení zisku za rok 2019, díky růstu v segmentu domácí ochrany výrazně nedotkl. Ponecháváme proto nákupní doporučení na tento titul s cílovou cenou 478 pencí na akcii. Také předpokládáme, že AVAST bude pokračovat v růstu a očištěné tržby ve FY20 dosáhnou 907 milionů USD, což by byl meziroční nárůst o 4 %,“ říká akciový analytik Patrie Martin Cakl.

Společnost dnes uvedla, že podnikatelský model, který těží z příjmů z předplatného, generuje významné množství hotovosti. Na konci reportovaného čtvrtletí měla společnost v rozvaze 262,6 milionu USD v hotovosti.  

Výkonnost akcií Avastu od začátku obchodování s nimi na pražské burze:

Zdroj: Avast, Patria Finance

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button