Akcie

Miliardář, kam se podíváš. Nejbohatší vrstva společnosti se loni opět rozrostla, investovat chce do kryptoměn

  • Podle letošní zprávy World Wealth Report na světě přibylo 7,8 procenta HNWI, tedy lidí, jejichž investovatelný majetek přesahuje milion dolarů. Celkově zbohatli o osm procent

  • Většina z nich žije v USA, Japonsku a Německu. U nás se na seznam dostalo 32 200 osob

  • Kvůli neklidné geopolitické situaci boháči rádi investují do virtuálních měn a NFT, popřípadě do udržitelnosti. U správců majetku hledají pohodlí, ale i možnost vzdělávání

Bohatí bohatnou a chudí chudnou. Letošní studie World Wealth Report 2022 společnosti Capgemini ukázala, že celosvětová populace vysoce majetných osob neboli High-Net-Worth Individual, zkratkou HNWI, loni nabobtnala o 7,8 procenta a jejich majetek dohromady vzrostl o osm procent. Češi se na žebříčku nachází v čele Evropy a předstihli Asiaty i obyvatele Tichomoří, ačkoli právě oživení tamních ekonomik přineslo boháčům další mince do kapes.

Nejvíc lidí, jejichž jmění přesahuje milion dolarů v aktivech, však přibylo v Severní Americe (3,2 procenta), kde se jim také podařilo rozmnožit své statky o 13,8 procenta. Evropa na druhém místě (s nárůstem počtu HNWI o 6,7 procenta a majetku o 7,5 procenta) odsunula na místo třetí již zmíněné regiony Asie a Tichomoří. Zde se podíl HNWI osob navýšil o 4,2 procenta, přičemž jejich bohatství narostlo o 5,4 procenta. Co se týče jednotlivých států, přední příčky obsadily mimo USA i Japonsko, Německo a Čína. V nich současně žije i většina velmi bohatých osob světa (63,6 procenta).

Vyšší růst než v Asii a Tichomoří ale studie zaznamenala i v České republice, kde se počet zbohatlíků meziročně zvýšil z přibližně 30 100 na 32 200 osob. Majetek tuzemských boháčů meziročně vzrostl o 7,7 procenta z třiasedmdesáti na necelých sedmdesát devět miliard dolarů. Největším jměním se mezi Čechy podle časopisu Forbes pyšní Renáta Kellnerová, vdova po vloni zesnulém Petru Kellnerovi, za ní na druhém místě následuje Karel Komárek a na třetím Radovan Vítek. Všichni jmenovaní disponují více než čtyřmi miliardami dolarů.

Nový miliardář každých 30 hodin. Během pandemie rostl počet bohatých, více je i lidí v extrémní chudobě

„K růstu množství velmi bohatých Čechů v roce 2021 přispělo několik faktorů. Patří mezi ně návrat k hospodářskému růstu po poklesu HDP v předchozím roce, stejně jako růst cen nemovitostí i tržní kapitalizace. Některým lokálním firmám pomohlo také narušení dodavatelských a dopravních řetězců vlivem pandemie, díky kterému získaly nové zakázky na úkor globální konkurence,“ říká Ondřej Valvoda, ředitel Capgemini Česká republika.

Nástup mileniálů i zástupců LGTBQ+

Bylo to právě oživení ekonomik a s ním spojené nakopnutí akciového trhu, které pomohly překonat hranici milionu dolarů na pomyslném účtu tolika lidem najednou. Zajímavé je rovněž rozložení světového bohatství mezi stále rozmanitější skupinu populace. Éře bílých heterosexuálních mužů na poli byznysu, s trochou nadsázky, odzvonilo, a tak se na seznamu boháčů stále častěji objevují mileniálové, příslušníci generace Z či hrdí zástupci LGTBQ+. Odborníci dokonce předpovídají, že v následujících dvou generacích 70 procent světového kapitálu zdědí ženy.

Vzestup startupů zase vystřelil mezi miliardáře početnou skupinu mladých lidí, věnujících se technologiím, protože jejich původně malé projekty se rychle vypracovaly na jednorožce. Tito lidé pak často hledají firmy, jež jim poskytnou nejen transparentnost poplatků a bezpečnost dat, ale také vzdělání ohledně toho, jak nově nabyté bohatství rozvíjet.

Takzvaných HNWI osob rok od roku přibývá. Foto: PRAM Consulting

Vlastní kategorii průzkumu pak tvořily ua-HNWI, což jsou lidé vlastnící jmění v hodnotě více něž 30 miliard dolarů. Mezi ně už povětšinou patří známé osobnosti jako Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates a další. I jejich řady se během loňského roku rozrostly téměř o desetinu. Nicméně vyhráno ještě nemají – zatímco rok 2021 byl po všech stránkách silně růstovým, letos experti varují před inflací a turbulencemi na akciových trzích, jež by mohly miliardáře o nedávno získané zase rychle připravit.

Virtuální (ne)jistoty

Výsledkem zvyšování úrokových sazeb centrálními bankami a celkově současné situace je, že již ke konci dubna 2022 podle odhadů Capgemini globální bohatství HNWI pokleslo přibližně o čtyři procenta oproti závěru roku 2021. Propad cen akcií ovlivní především HNWI v Severní Americe, ale také v Evropě, která se potýká s probíhající geopolitickou krizí.

Farmáři Gates s Bezosem. Ve snaze uniknout inflaci investují slavní miliardáři do zemědělské půdy

Společnosti zabývající se správou majetku proto často zaznamenávaly zájem o investice do udržitelnosti, ale i do virtuálních vesmírů či NTF a kryptoměn. Jakkoliv udržitelné investování patří mezi náročné disciplíny, je důležité pro 55 procent nových HNWI. Řada z nich (71 procent) dále vydělává pomocí investic do digitálních aktiv a měn. Mezi velmi bohatými lidmi ve věku do 40 let je to dokonce 91 procent. Pro firmy z oblasti správy majetku to znamená nutnost získat přehled a znalosti o metaverzu a dalších podobných technologiích a sestavit odpovídající portfolio investičních nabídek.

„Příliv nových cest, jak investovat, jako jsou udržitelné investování a digitální aktiva, má zásadní dopad na odvětví správy majetku. Firmy zabývající se správou majetku musí upřednostnit poskytování včasného vzdělávání v souvislosti s tímto trendem, aby si udržely své zákazníky,“ uvedl Nilesh Vaidya, globální ředitel odvětví retailového bankovnictví a správy majetku ve strategické obchodní jednotce finančních služeb společnosti Capgemini.

Zdroj: Euro.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button