Akcie

SpaceX dopravila na ISS posádku první ryze soukromé mise. Doufám, že mě jednou také sveze, říká Muskův ,rival‘ Branson

  • Americká SpaceX úspěšně dopravila v rámci mise AX-1 společnosti Axiom Space na Mezinárodní vesmírnou stanici čtyři amatérské astronauty

  • Jde o vůbec první ryze soukromou misi, jež zahrnuje spojení plavidla plného turisty s touto kosmickou laboratoří

  • Noví astronauti zde mají strávit celkem osm dní, během nichž provedou řadu výzkumných experimentů

  • Touhu vrátit se na palubě plavidla SpaceX do vesmíru vyjádřil v minulém týdnu i sir Richard Branson. Sám je přitom majitelem společnosti, která bohatým turistům výlety ke hvězdám rovněž nabízí

Kosmická společnost SpaceX miliardáře Elona Muska má za sebou další historický úspěch. Vůbec poprvé totiž dopravila na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) čtyřčlennou posádku amatérských astronautů účastnících se ryze soukromé mise. Výlet ke hvězdám, respektive na nízkou oběžnou dráhu Země si u ní objednala firma Axiom Space, jež tam vyslala Američana Michaela Lopeze-Alegríu, izraelského podnikatele Eytana Stibba, kanadského investora Marka Pathyho a realitního magnáta Larryho Connora.

Několik bohatých dobrodruhů, kteří neprodělali žádný profesionální výcvik, sice v minulosti ISS již navštívilo, vždy se však jednalo o mise, na nichž je provázel astronaut některé z vládních organizací, připomíná web CNN. Pravda, i tentokrát by se mezi zmíněnou čtveřicí jeden takový našel – Lopez-Alegría pracoval dříve pro NASA, přičemž toto je jeho už pátý let do vesmíru. Protože ale svoji kariéru profesionálního kosmonauta před časem ukončil, je z něj nyní ,prostý‘ amatér. A právě to činí z mise AX-1 natolik unikátní záležitost.

Nic pro chudé

Čtveřice dobrodruhů odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska po několika odkladech během pátečního odpoledne. K ISS se Muskův modul Crew Dragon připojil v sobotu. Zde mají astronauti strávit celých osm dní, během kterých budou dle oficiálních stránek Axiom Space provádět řadu různých experimentů. Data shromážděná v průběhu celého letu pak mají vědcům usnadnit pochopení toho, co se s lidským tělem děje jak na orbitě, tak na Zemi.

Texaská společnost hodlá v podobných misích ,pro veřejnost‘ pokračovat i nadále. Ostatně, její druhý ryze soukromý výlet na Mezinárodní vesmírnou stanici je již dávno naplánován – uskuteční se na přelomu roku a zúčastnit se má i ženská rekordmanka v počtu dní strávených ve vesmíru Peggy Whitsonová.

Objekt, který narazí do Měsíce, Muskově SpaceX podle nových důkazů nepatří. Ta mezitím představila ambiciózní program Polaris

Kolik přesně si v Axiomu za právě probíhající výlet do kosmu od jeho účastníků nakonec naúčtovali, vedení firmy (v níž velitel AX-1 Lopez-Alegría vykonává funkci viceprezidenta) neprozradilo. Již před několika lety se však společnost nechala slyšet, že pomyslná palubní letenka vyjde na 55 milionů dolarů.

Že celá mise rozhodně není žádnou levnou záležitostí, potvrdila i samotná NASA. Ta totiž byla o něco sdílnější a zveřejnila náklady na dočasný ,pronájem‘ ISS, kterou provozuje spolu s ostatními vládními agenturami. Z informací Národního úřadu pro letectví a vesmír vyplývá, že jen strava vyjde jednoho člena posádky na dva tisíce dolarů za den (45 tisíc korun). Doprava potravin na stanici pak stojí dalších 88 až 164 tisíc dolarů (1,9 až 3,7 milionu korun) – rozpočteno na osobu a den. Mimo to je potřeba započítat i podporu profesionálních astronautů NASA, kteří se na ISS aktuálně rovněž nacházejí, a pomoc samotné agentury s přípravou a realizací mise od jejího začátku až do konce. Tyto dvě položky NASA vyčíslila na 5,2 (117), respektive 4,8 milionu dolarů (108 milionů korun).

Ty svezeš mě, já zase tebe

Ačkoliv Muskova SpaceX je dosud první soukromou společností, které se podařilo dopravit bohaté dobrodruhy z řad amatérské veřejnosti přímo až na ISS, v odvětví vesmírné turistiky má hned několik významných konkurentů. Jedním z nich je i firma Virgin Galactic britského miliardáře sira Richarda Bransona.

Jednasedmdesátiletý byznysmen si svůj dětský sen o výletu do kosmu splnil loni v červenci, když na palubě vlastního plavidla VSS Unity vystoupal v rámci testovacího letu do výšky něco přes 80 kilometrů nad zemí. Tím tak vyhověl kritériím NASA a sám se stal astronautem (zatímco mezinárodně uznávaná hranice mezi zemskou atmosférou a začátkem vesmírného prostoru se leží zhruba 100 kilometrů nad zemským povrchem, Letectvo Spojených států, Federální úřad pro letectví i NASA označují za vesmír vše, co se nachází již od 80 kilometrů výš).

Výlet do vesmíru si ještě dlouho nebude moci dovolit každý. Let navzdory Bransonovým slibům stojí miliony

Také Virgin Galactic hodlá v příštích letech vyvážet do kosmu jednoho turistu za druhým – letenku si u něj objednalo už několik stovek zájemců. V současnosti ale flotila jeho plavidel prochází technickou renovací, a tak si na svůj let budou muset přinejmenším ještě několik dalších měsíců počkat.

Ostatně možná i proto se slavný podnikatel nechal v průběhu minulého týdne slyšet, že by se do vesmíru chtěl vrátit a že by tak moc rád učinil právě jako zákazník společnosti SpaceX. „Doufám, že se tam jednoho dne dostanu na jedné z jeho lodí a že on na oplátku poletí s námi,“ řekl na Muskovu adresu v rozhovoru pro televizi CNBC Branson.

Při této příležitosti dodal, že oba dva jsou „dobrými přáteli“ a připomněl fakt, že i rodák z jihoafrické Pretorie, nejbohatší muž světa a zároveň i čerstvý menšinový majitel sociální sítě Twitter si u jeho Virginu „už dávno“ letenku do vesmíru objednal.

Když se nelétá, akcie padají

Bransonův červencový let do kosmu z loňského roku v rámci mise Unity 22 byl dosud poslední letovou zkouškou, jakou firma Virgin Galactic uskutečnila. A ačkoliv se zprvu zdálo, že vše proběhlo přesně podle plánu, následné vyšetřování civilního leteckého úřadu prokázalo opak. I proto byla celá flotila společnosti na čas uzemněna.

Neustále se odkládající start komerčních vesmírných letů se pak přirozeně podepsal i na finančních výsledcích firmy. Její akcie ztratily od začátku loňských letních prázdnin přes 83 procent a aktuálně se obchodují v ceně 8,69 dolaru (196 korun) za kus.

Akcie Virginu Galactic v posledních měsících výrazně ztrácejí na své hodnotě, zdroj: Finance.yahoo.com

Mezi prodejci akcií Virginu Galcatic se v uplynulých měsících několikrát objevil i Branson samotný, naposledy se takto loni v listopadu zbavil podílu za 300 milionů dolarů, čímž navýšil hodnotu prodaných cenných papírů na více než jednu miliardu. Navzdory tomu však podle zpravodajské agentury Bloomberg zůstává největším akcionářem společnosti.

Zdroj: Euro.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button