Akcie

Merck kvůli koroně zhoršuje roční výhled (komentář analytika)

Ne všechny farmaceutické společnosti jsou dopadů koronakrize ušetřeny, čehož důkazem je i . Zatímco první kvartál roku dopadl nad očekávání dobře, snížení se dostalo výhledu na celý kalendářní rok. Ale popořádku.

Tržby se v uplynulém kvartálu zvedly o 11 % yoy (13 % ex-fx) na 12,1 mld. USD, čímž překonaly konsensus trhu stanovený na 11,5 mld. USD. Zajímavé je, že management nezmiňuje žádný pozitivní přínos z předčasného naskladňování klientů kvůli koronaviru, jak tomu bylo u konkurence. Osekání režijních výdajů udrželo pod pokličkou nákladové položky a pomohlo tím rozšířit provozní marži o 3,5 p.b. yoy na 38,9 % (kons. 35,6 %). Čistý zisk na akcii nakonec vylétl nahoru o 23 % yoy (26 % ex-fx) na 1,50 USD a konsensus předběhl o 16 centů.

Prodeje vlajkové lodi Keytruda (primárně rakovina plic) nás svým tempem nepřestávají udivovat. V 1Q20 dosáhly už 3,3 mld. USD, což je o téměř 50 % více než v předešlém roce. Trh si však už na toto tempo zvykl a svůj odhad nastavil na 3,2 mld. USD. Keytruda nyní tvoří téměř třetinu tržeb celého Mercku a jelikož nyní vstupuje do třetí fáze testování na další tři indikace, může se její důležitost pro celou společnost dále zvyšovat. V absolutním měřítku byl pro trhy největším překvapením Gardasil (HPV virus), jehož tržby narostly o 30 % yoy na 1,1 mld. USD při konsensu 950 mil. USD. Potěšil také 10% yoy růst divize péče o zvířata, kde tržby ve výši 1,2 mld. USD překonaly konsensus o 100 mil. USD.

To je všechno málo platné ve chvíli, kdy management vyrukuje se zprávou, že budoucnost už tak růžová nebude. Problém je, že přednostní péče, která je věnována pacientům s koronavirem, staví na druhou kolej pacienty s rakovinou závislé na lécích od Mercku. Výhled pro tržby pro rok 2020 byl proto snížen ze 48,8 až 50,3 mld. USD na nynějších 46,1 až 48,1 mld. USD. U samotného čistého zisku na akcii je to ještě horší – původní rozmezí 5,62 až 5,77 USD je nyní 5,17 až 5,37 USD. V obou případech jsme nyní navíc hluboce pod konsensem, který je teď 48,8 mld. USD pro tržby a 5,60 USD pro čistý zisk na akcii. Dle slov managementu pracuje na vývoji vlastního léku/vakcíny na COVID, detaily však sdělí až později. Dobrou zprávou je, že dividenda se vyplácí dál, což je při současném dividendovém výnosu 3 % velice příjemné.

Akcie Mercku klesají kvůli zhoršenému výhledu o 4 %.

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button