Akcie

Co dělat, když na trzích teče krev

Každý to už začil. Indexy padají, hodnotové akcie nedokážou držet hodnotu, růstové akcie klesají dvojciferným číslem a dividendové akcie na svých ročních minimech. Co v takovou chvíli dělat? Každý to už někdy četl – nepanikařit. Ale …

Poučka zní jasně – nepanikařit, ideálně přikoupit

Každý přece ví, že základní pravidlo investora je v takové chvíli nepanikařit. A ideálně přikoupit. No, ale co když jste klasicky lehce napákovaní, a najednou vaše marže je po 100%. Pak pod 80% a stále klesá. Broker vám píše, ať doplníte marži, nebo vám při poklesu pod 50% uzavře pozice. Jste připraveni v tu chvíli doplnit do svého obchodního účtu svojí rezervu? Jste připraveni vůbec něco přikoupit v takové chvíli?

Dobrá příprava vám se situací pomůže

Základem je mít plán. Nemít všechny peníze stále zainvestované a vědět, co dělat. Ukážu vám příkladovou situaci. Investor chce investovat 100 tisíc Kč. Vezme 50 tisíc a koupí za ně akcie (bez páky, index nebo něco sice rizikového, ale nenapákovaného). Pak vezme 20 tisíc a koupí růstové akcie technologických společností. A 10 tisíc koupí kryptoměny. Pro řadu investorů to v tu chvíli končí. Mají 20 tisíc rezervu a myslí si, že mají vyřešeno.

Na krizové scénáře je potřeba se připravit

Jelikož se investoři na situaci, že trhy poklesnou o 20 nebo 30% nepřipravují. Jednají emocionálně a impulzivně a tím pádem špatně. Náš modelový investor však ví a tak se připraví. Ví, že když trh klesne o 10%, nebude dělat vůbec nic. Když trh klesne o 20%, přikoupí za polovinu své hotovosti akcie (bez páky) a stále nic neprodává. A když trh klesne o 30%, utratí i zbylých 10% hotovosti. A pak zavře brokerskou platformu a čeká, až se trhy dostanou zpět do kondice. Strategie šípková růženka je totiž tou nejlepší, kterou můžete v danou chvíli použít.

Mějte plán, držte se ho a emoce nechte spát

Ze všeho výše uvedeného je jasné, že je potřeba mít plán. Držet se ho. Protože ten plán jste udělali bez emocí. Při propadech trhu s vámi vaše nálada hýbe nahoru dolu a vaše uvažování není to nejlepší. Mějte plán. Napište si ho a pak jenom čekejte, kdy ho budete moci použít. Nic dalšího nedělejte. Když se trhům daří, je investování pohoda. Při propadech je to šance, jak svůj kapitál výrazně navýšit. Využijte této situace.

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button