Akcie

Komentář analytika: Rozdílovým faktorem výsledků evropských bank jsou rizikové náklady

Výsledková sezóna v evropském bankovním sektoru pokračuje v rychlém tempu. Dnes ráno zveřejnily své výsledky za 1Q20 kontinentální jednička a největší švýcarská banka UBS. Podobně jako u předchůdců jsou těžištěm rizikové náklady, které se v dnešním obchodování zároveň stávají i rozdílovým faktorem.

Trh oceňuje relativně skromné budování rezerv u švýcarské UBS (+7 %), jíž to umožňuje obchodní model postavený primárně na správě aktiv. Naproti tomu stojí až 3 mld. USD rezerv u , což spolu se slabým výhledem posílá akcie lehce dolů.

: 1Q20

Zisk před zdaněním skončil až 30 % pod tržními odhady právě kvůli vysokým rizikovým nákladům. Na hladině 3 mld. USD (vs. kons. 1,8 mld. USD) představovaly až 118 bps z celkové hodnoty úvěrového portfolia, zatímco loni to bylo jen 27 bps.

Tržby byly naproti tomu celkem solidní, když meziročně poklesly jen o 5 % na 13,3 mld. USD, a to i přes negativní mark-to-market přecenění některých aktiv o objemu 1,1 mld. USD. Kladně hodnotíme náklady s 2% yoy poklesem, stejně jako kapitálovou přiměřenost na úrovni 14,6 %.

Poměrně pesimisticky ovšem vyznívá výhled, který počítá s více než 3 mld. USD negativním dopadem nízkých úroků do čistého úrokového příjmu. Oprávky/odpisy za letošní rok by se měly pohybovat v pásmu 7-11 mld. USD, přičemž tržní konsenzus počítá jen se 7,5 mld. USD. Na druhé straně, rizikové náklady by i v takovém případě dosáhly na 70-110 bps z hodnoty úvěrového portfolia, přičemž European Banking Authority testuje v zátěžovém scénáři bankovní bilance na 163 bps. Ve výhledu dodává, že vyšší úvěrové ztráty by měly zasáhnout ještě i příští rok, načež by měl v roce 2022 následovat poměrně prudký pokles.

My rychlé rozpoznání skutečných rizikových nákladů vítáme, neboť z našeho pohledu snižuje rizikovou prémii nepřehledných bankovních bilancí. Opačný přístup se snahou o rozprostření rizikových nákladů na delší období, k němuž vybízejí i nezvykle benevolentní regulátoři, nebude dle našeho názoru v delším investičním horizontu slavit úspěch.

UBS: 1Q20

Restrukturalizace provedená v roce 2012 se v nynější situaci ukazuje být požehnáním. Obchodní model založený na správě aktiv pro movitou klientelu umožňuje bance operovat s relativně malými rizikovými náklady. Ty dosáhly v 1Q20 jen 268 mil. CHF. Přestože je to až 13násobek loňska a 3násobek tržního konsenzu, v kontextu evropského bankovnictví jde absolutně o malou položku.

Stěžejní divize správy aktiv se navíc může pochlubit až překvapivou odolností. Objem aktiv pod správou sice klesl kvůli březnovému tržnímu vývoji až o 11 % qoq (přesně v souladu s konkurenční Credit Suisse), ale UBS zároveň přilákala až 12 mld. USD nových peněz. Překvapivě navíc narostla i hrubá marže (+9 bps qoq, +6 bps yoy). V součtu tak divizní zisk před zdaněním poskočil až o 47 % yoy na 1,3 mld. USD a s přehledem tak překonal tržní konsenzus.

Nad očekávání si navíc vedla i zeštíhlená investiční divize, která přidala na tržbách až +44 % yoy ve srovnání s agregovanými +22 % u konkurence. Markantní rozdíl je viditelný především ve FICC segmentu, který přihodil meziročně až +98 % a zanechal tak daleko za sebou již beztak výtečných +30 % yoy americké konkurence.

Slabším místem je pokles kapitálové přiměřenosti o 90 bps qoq na 12,8 %, jenž se odehrál v režii bobtnajících rizikově vážených aktiv. Ty narůstají skrze vyšší tržní rizika (resp. rizikové váhy) a čerpání odsouhlasených kreditních linek.              

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button