Akcie

Ve stopách Applu. Seznam firem s tržní hodnotou dva biliony dolarů by se v dohledné době mohl značně rozšířit

  • Zatím jedinou „dvoubilionovou“ společností na světě je Apple

  • Už brzy by se k němu ale mohly přidat další firmy z řad technologických gigantů jako Microsoft, Amazon či Alphabet

  • Sedm nejcennějších firem, jejichž akcie se prodávají na burzovním trhu NASDAQ, má hodnotu 9,3 bilionu dolarů. To je zhruba 37krát víc, než kolik podle údajů Světové banky činil český HDP v roce 2019

Microsoft, Amazon či Google, respektive jeho mateřská společnost Alphabet – ti všichni mají jedno společné, a sice fakt, že by již brzy mohly z pohledu tržní valuace překonat magickou hodnotu dvou bilionů dolarů (asi 42,7 bilionu korun). Podobně jako se to už před časem povedlo firmě Apple.

Za vše může nejnovější vývoj na akciových trzích. Aktuální doba, kdy se vše zprostředkovává na dálku, hraje právě takto zaměřeným organizacím nesmírně do karet. O jejich produkty a služby je zájem, což se pozitivně promítá i do finančních výsledků. A když jsou tyto údaje povzbudivé, ceny akcií, a tím pádem i hodnota samotného podniku stoupají vzhůru.

Dobře je to patrné třeba na příkladu Microsoftu. Vloni na začátku pandemie se jeho akcie prodávaly kolem 135 dolarů za kus (přibližně 3430 korun), nyní jsou k dostání za více než 260 dolarů za kus (zhruba 5550 korun). Není proto divu, že i jeho tržní hodnota se aktuálně přibližuje onomu dvoubilionovému milníku.

Ceny akcií společnosti Microsoft během pandemie citelně povyrostly. Foto: Trading Economics

Amazon s Alphabetem co do velikosti své tržní valuace o něco zaostávají. Bezosův internetový obchod je oceňován na 1,7 bilionu dolarů (cca 36,3 bilionu korun), zatímco firma Larryho Page a Sergeye Brina na 1,5 bilionu dolarů (32 bilionů korun). I jejich akcie nicméně zažily od začátku krize velmi výrazný posun směrem vzhůru.

Dařilo se však i Amazonu. Foto: Trading Economics

A nad míru dobře si vedly rovněž akcie Alphabetu, mateřské společnosti Googlu. Foto: Trading Economics

Experti navíc očekávají, že jejich „jízda“ bude pokračovat i nadále. A nově zveřejněné finanční údaje Alphabetu a Microsoftu tyto domněnky částečně potvrzují. Tržby prvně jmenované společnosti za úvodní čtvrtletí letošního roku poskočily na aktuálních 55,3 miliardy dolarů (asi 1,18 bilionu korun). To značí meziroční nárůst o impozantních 34 procent. Samotný zisk pak dosáhl hodnoty 18 miliard dolarů, tedy nějakých 384 miliard korun, a zůstal vysoko nad očekáváním expertů. Ostatně i proto si akcie největšího internetového prohlížeče současnosti, respektive jeho mateřské společnosti bezprostředně po zveřejnění těchto finančních výsledků polepšily o solidní čtyři procenta směrem vzhůru.

Dařilo se také firmě Billa Gatese. Microsoft zaznamenal největší meziroční nárůst obratu během posledních tří let. V rámci svého třetího kvartálu fiskálního roku 2021 utržil úctyhodných 41,71 miliardy dolarů (přes 890 miliard korun), tedy o 19 procent víc než vloni touto dobou. Provozní výsledek hospodaření pak meziročně narostl o téměř jednu třetinu na aktuálních 17 miliard dolarů (v přepočtu do korun 363 miliard). Jednou z mála kaněk na jinak velmi pozitivních výsledcích byl snad jen fakt, že akcie společnosti zaznamenaly podle CNBC následně zhruba tříprocentní sešup dolů.

Výsledky dalšího do party – Amazonu – budou známy ve čtvrtek. Analytik JPMorgan Doug Anmuth se nicméně už teď domnívá, že hodnota akcií Bezosova internetového obchodu by v příštích 12 měsících mohla poskočit o dalších 30 procent. Což by spolehlivě stačilo na to, aby se známý internetový prodejce dostal se svou tržní valuací na úroveň 2,2 bilionu, řekl CNN.

Další rekord pro Teslu

Vedle tří hlavních adeptů na vstup do „dvoubilionového klubu“ nicméně nelze opomenout ani další rychle rostoucí veřejně obchodovatelné firmy. Takzvaná magická sedmička NASDAQu, kam kromě již zmíněných společností patří ještě Facebook, Netflix a automobilka Tesla, vytváří dohromady tržní hodnotu těžko představitelných 9,3 bilionu dolarů (198,8 bilionu korun). To se přibližně rovná jedné čtvrtině hodnoty celého akciového indexu S&P 500, nebo zhruba 37násobku českého hrubého domácího produktu z roku 2019.

Že Apple nezůstane již příliš dlouho jedinou dvoubilionovou firmou na světě, naznačila během pondělního večera už zmíněná Tesla. Muskova společnost zaznamenala v průběhu prvních tří měsíců roku 2021 čistý zisk ve výši 438 milionů dolarů (přibližně 9,3 miliardy korun), což je její dosavadní rekord.

Netflix dokládá, že pandemie slábne. Počet jeho nových předplatitelů zůstal podle analytiků hluboko za očekáváním

Podobně povzbudivá čísla vykázal minulý týden rovněž americký streamovací gigant Netflix. Přestože počty jeho předplatitelů už nerostou tak závratným tempem jako vloni, finanční výsledky má skvělé. Jeho čistý zisk meziročně povyskočil o 140 procent na současných 1,7 miliardy dolarů (36,5 miliardy korun), zatímco tržby vyrostly o zhruba čtvrtinu na celkových 7,2 miliardy dolarů (přes 155 miliardy korun).

Zdroj: Euro.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button