Komodity

Břidlicová Whiting Petroleum požádala o ochranu před věřiteli. Přijde lavina břidlicových krachů? Břidlice fungují s náklady 50-55 USD na barel

Ve středu se objevila zpráva, že v USA požádala o ochranu před věřiteli těžební společnost Whiting Petroleum specializující se na břidlicovou ropnou těžbu. Stala se tak první letošní obětí svého druhu, která neustála letošní propad cen ropy.

Podle některých expertů by krach firmy mohl být prvním svého druhu v nadcházející dominové lavině v rámci US břidlicové těžby.

V roce 2019 zbankrotovalo 42 břidlicových těžařů s celkovým objemem závazků kolem 25 mld. USD. 

Podle odhadů je břidlicový sektor v současné době nastaven na fungování s náklady na těžbu kolem 50 – 55 USD na barel. Cena hlavního amerického kontraktu WTI se nyní pohybují kolem 20 USD a od začátku roku došlo k poklesu o cca 60%. Podle odhadů je břidlicová těžba v USA v současnosti silně ztrátová. Odhaduje se, že velcí producenti tlak ustojí, ale nákladnější provozy budou zavřeny a firmy mohou krachovat.

Podle odhadů pouze 16 břidlicových producentů dokáže produkovat s náklady pod 35 USD na barel.
I velké firmy už oznamují plány na snižování nákladů. Například Chevron oznámil redukci kapitálových výdajů o pětinu respektive až o 50% pro jeho břidlicovou divizi.

Situaci dále komplikuje vývoj koronavirové krize a její tlak na ochotu bank akceptovat dodatečné riziko financování ztrátových projektů. Zdá se tedy, že pád Whiting Petroleum by mohl být pouze vrcholem celého ledovce.

V minulosti již břidlicoví těžaři čelili zvýšenému tlaku nepříznivého cenového vývoje trhu. V roce 2014 obchodní válka s OPEC snížila ceny, což vymetlo z trhu cca 100 břidlicových firem. Současné problémy obecného ropného trhu jsou podstatně závažnější a pro břidlicový sektor v podstatě neznámé.

Zdroj: Kurzy.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button