Kryptoměny

Bitcoin se prudce zotavil z nedávného šoku, dostal se nad osm tisíc dolarů

Naposledy se nad osmi tisíci dolary bitcoin nacházel v první polovině března. Za poslední týden vzrostla jeho hodnota o sedmnáct procent. Spekulanty žene k nákupu kryptoměny vidina blížícího se půlení (halvingu), kdy má dojít k redukci nově generovaných virtuálních mincí na polovinu. Zvýší se poté relativní vzácnost digitální měny.

V polovině března nicméně bitcoin a spol. prošly jedním z nejprudších cenových pádů své dosavadní historie, když během 24 hodin odepsaly padesát procent své hodnoty. Letošní cenové minimum se tak v případě bitcoinu nachází na hodnotě 3700 dolarů.

„Kryptoměna reaguje na krizi okolo Covid-19 a v některých fázích se začíná chovat jako digitální zlato. V minulých týdnech vzrostl nákupu bitcoinů zhruba o 50 procent a dvojnásobně vzrostl zájem o registrace,“ uvedl nedávno ředitel tuzemského obchodníka bitstock.com Martin Stránský.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Jeho hodnota nicméně prochází značnými výkyvy. V roce 2017 zaznamenal prudký růst a ke konci téhož roku jeho hodnota dosáhla rekordních více než 19 tisíc dolarů. Právě kvůli této volatilitě kritici bitcoinu tvrdí, že kryptoměna nedokáže dobře sloužit ani jako platební prostředek ani jako uchovatel hodnoty.

Zdroj: E15.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button