Akcie

Amazon s Netflixem trhají rekordy

Dnes se v zámoří dařilo převážně technologickému indexu Nasdaq , který zakončil obchodní seanci 1,7 % v plusu. Industriální Dow Jones dnes takový úspěch neslavil, přesto den skončil 0,2 % v zeleném. Nejširší index S&P500 se potom pohyboval většinu dne kolem nuly, v závěru se ale vzmohl na zisk 0,6 %. Žádosti o podporu v nezaměstnanosti za poslední týden nabobtnaly o 5,2 milionu. Dohromady se za poslední čtyři týdny díváme na součet neuvěřitelných 22milionu žádostí. Tím došlo prakticky k vymazání 22 442 pracovních míst, jejichž tvorba probíhala od listopadu 2009. Co se na americkém trhu práce budovalo deset let, dokázal koronavirus smazat v průběhu jediného měsíce, a to již stojí za zamyšlení.

Aby toho nebylo málo, index podnikatelské aktivity reportovaný filadelfským FEDem skončil na hodnotě -56,6, což je nejhorší číslo od roku 1980 a prudce kontrastuje s minulým měsícem, kdy jsme se ještě pohybovaly na únosné úrovni -12,7. Přesto ale i v dnešní době existují společnosti, kterým se výrazně daří. Online obchod (+4,4 %) a streamovací služba (+2,9 %) oba profitují ze současné situace, kdy je mnoho osob globálně odkázáno k pobytu ve svých domovech. Díky tomu se dnes oběma těmto společnostem podařilo překonat svá historická maxima.

Nízkou cenou ropy byl zasažen energetický sektor, který dnes odepsal 4 % a stal se tak suverénně největším propadákem na zámořském trhu. S poklesem na tak markantních, ale přesto zaznamenatelných 1,8 % následovaly finance, kde byl pokles způsoben slabým reportem výsledků největších bank. Dařilo se ale akciím Blackrocku, které taktéž po oznámení čtvrtletních výsledků poskočily o 3,5 %.

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button