Akcie

BoE sazby nemění, ČNB nejspíše ano. Německý průmysl klesá nejvíce od sjednocenní

Evropské akciové trhy zahájí čtvrteční obchodování nejspíše mírným růstem, futures indexu Stoxx 50 se krátce před otevřením hlavního trhu pohybuje v okolí 0,35% růstu. Z jednotlivých indexů evropského regionu by se nejlépe mělo dařit tomu francouzskému, futures CAC 40 rostou o 0,33 %.

V Česku bude dnes v hledáčku investorů především odpolední měnové rozhodnutí České národní banky. Konsenzus trhu, stejně jako analytici Patria Finance, počítá s dalším snížením úrokových sazeb. Po snížení o 0,75 p.b. na 1 % z konce března by tentokrát mělo jít o 0,50 p.b. Pro české banky bude důležité také možné snížení sazby proticyklické kapitálové rezervy, tu ČNB na minulém zasedání snížila na 1,00 % z dřívějších 1,75 %.

Rozhodování o měnové politice již má za sebou britská Bank of England, která se rozhodla ponechat stávající sazbu 0,1 % beze změny. Zároveň ovšem oznámila, že očekává masivní, až 14% pokles britské ekonomiky v letošním roce hnaný 25 % propadem ve 2Q. V současnosti banka počítá s následným rapidním oživením britské ekonomiky, v případě zhoršování výhledu je ovšem podle svých slov banka připravena poskytnout další podpůrná opatření.

Průmyslová výroba v Německu v březnu klesla o 9,2 procenta, a dostala se tak nejníže od roku 1991, kdy se tyto údaje začaly v současné podobě zveřejňovat. Výsledek je horší, než očekávali ekonomové v anketě agentury Reuters. Ti čekali pokles o 7,5 procenta. V příštích třech měsících se navíc čeká další bezprecedentní propad. Index očekávání pro výrobu, který sestavuje ekonomický institut Ifo, totiž v dubnu klesl nejníže od znovusjednocení Německa a je ještě níže než byl v březnu. V uplynulém měsíci klesl o 30 bodů na minus 51,4 bodu. V březnu se index propadl o 22,7 bodu.

Obchodování v USA se včera nejdříve neslo v pozitivním duchu, ale indexy v průběhu dne postupně slábly, aby nakonec uzavřely v záporu – mimo technologický index Nasdaq . Možným důvodem poklesu byla špatná data z trhu práce. Došlo k úbytku více než 20 milionů pracovních míst. Odhady to sice předpokládaly, ale i tak šlo o jedno z nejhorších hlášení za celou historii této statistiky. Dá se tedy očekávat, že pozitivně nepřekvapí ani data, která budou ohlášena dnes – konkrétně žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Hlavní otázkou tedy je, co je již započteno v trhu a co nikoliv. Bohužel odpověď není vůbec jednoduchá vzhledem k nejistotě ohledně dalšího vývoje „koronakrize“.

Nejlépe se dařilo technologiím (Apple +1 %, Microsoft +1 %, Nvidia +1,4 %). Za zmínku pak stál výrazný růst akcií výrobce počítačových her – Activision Blizzard (+6,3 %). Šlo o reakci na velmi dobré výsledky za uplynulé čtvrtletí. Naopak nejhůře se dnes vyvíjel finanční sektor (Citigroup -2,3 %, Bank of America -1,4 %) a energetický (Chevron -3,1 %, Exxon Mobile -1,9 %). Důvodem byl pokles cen ropy.

Všem investorům, kteří sledují vývoj akciových trhů ve středoevropském regionu, nově nabízíme přehled o tom, jak v daný den uzavřely hlavní akciové indexy v Česku, Polsku a Maďarsku, spolu s přehledným uvedením titulů, které na uvedených burzách zaznamenaly nejvýraznější nárůst nebo pokles.

Závěrečné hodnoty hlavních středoevropských burzovních indexů

ze dne 06.05.2020

Česká republika

Největší vzestupy

Největší pády

Polsko

Největší vzestupy

Největší pády

Maďarsko

Největší vzestupy

Největší pády

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button