Akcie

Evropské burzy mohou s dalším rozvolňování začít v plusu, Patria mění cíl pro 02

Aktualizováno

Globální akciové trhy vidí v úvodu týdne pozitivní vývoj v boji s virem a evropské burzy by mohly otevřít v plusu. Některé státy, včetně Španělska, Itálie nebo České republiky začínají pomalu zmírňovat karanténní opatření a Francie by svůj plán mohla oznámit v úterý. Naopak Británie nebo Německo varují před příliš rychlým postupem v tomto směru.

Futures pro dnešní obchodování s akciemi v Evropě: německý DAX +2,1 %, francouzský CAC +2,1 %, britský FTSE +1,3 %, Euro Stoxx 50 +2,2 %. Futures pro obchodování v USA v tuto chvíli: S&P 500 +0,6 %, DJIA +0,7 %, Nasdaq +1,0 %.

V Česku se ode dneška otevírají další obchody a provozovny služeb, kterým vláda v březnu nařídila zavřít ve snaze omezit šíření nového koronaviru. Zákazníci se ale setkají s některými omezeními. Například v prodejnách oděvů si oblečení nebudou moci z hygienických důvodů zkoušet. V posilovnách, tělocvičnách a fitness centrech se lidé nepřevléknou v šatnách a ani se neosprchují. Premiér Babiš včera poznamenal, že restaurace a bary by se mohly otevřít dříve než podle současného plánu rozvolňování, který počítá s 11. květnem pro zahrádky a 25. květnem pro vnitřní prostory, což je informace, které by si z pražských blue-chips mohla všímat nápojářská společnost , míní v ranním komentáři analytici Patria Finance.

Jasnější je také pomoc některých zemí. Francie a Nizozemsko slíbily 11 miliard EUR na pomoc . Německou Lufthansu čeká klíčový týden rozhovorů o vlastním balíku, který by mohl nabrat podobných rozměrů. Evropský Airbus mezitím varoval, že mu odtéká hotovost a bude muset rychle sekat v nákladech, aby na smršťujícím se globálním leteckém trhu dokázal držet krok.

Japonská centrální banka ponechala měnověpolitickou sazbu na úrovni -0,1 %, potvrdila další nákupy aktiv bez předem daného limitu. Čínská průmyslová výroba se v březnu propadla o více než třetinu. S výsledky dnes přichází (kvartální zisk z pokračujících operací je skoro pryč) či , naopak uvedla, že její výsledky by měly překonat očekávání.

Zlato ráno klesá, znovu se potápějí také ceny ropy s tím, jak trh přemítá nad převisem nabídky na trhu, ochromeném pandemií. Euro k dolaru ráno zpevňuje o 0,3 % na 1,0852 EURUSD a koruně se k sílícímu dolaru daří postupovat. K euru posoruje mírnější, ale přesto pohyb na silnější straně, kurz je kolem 27,110 za euro.

Patria Finance zvýšila doporučení pro akcie telekomunikační společnosti O2 Czech Republic na „koupit“ z „akumulovat“ a cílovou cenu na 259 Kč ze 249 Kč. snížila cílovou cenu pro Group Bank na 24 EUR z 39 EUR.

Denní souhrn závěrečných cen z pražské burzy

ze dne 24.04.2020

Největší vzestupy

Největší pády

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button