Akcie

Evropské burzy otevřou asi v záporu, ČEZ potvrdil divi a snížil výhled

Aktualizováno

Velké západoevropské burzy by dnes mohly otevřít v červeném. Před otevřením pražské burzy přišly kvartální výsledky energetického kolosu , který v prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk a výnosy překonaly tržní odhady, snížil ale svůj odhad očekávaného čistého zisku pro tento finanční rok a také odhad pro provozní zisk EBITDA. Návrh vyplatit za loňský rok o 10 Kč vyšší dividendu (tedy 34 Kč na akcii) ale polostátní firma potvrdila.

Analytici Patrie vnímají dopad dnešních čísel z největší české energetické firmy na její akcie pozitivně. Většina výsledků skončila nad konsensem a snížení výhledu vnímají analytici Patrie spíše jako preventivní opatření. Stále je podle nich naděje, že ČEZ může dodat roční výsledek na horní hranici indikovaného rozmezí.

Futures na index Euro Stoxx 50 klesaly v 08:26 SELČ o zhruba 0,6 %. Futures na FTSE 100 -0,2 %, CAC 40 -0,4 %, DAX -0,5 %. Americké akciové futures s výraznějšími ztrátami mezi 0,4 – 0,8 % na hlavních akciových indexech.

Eurodolar před začátkem obchodování stagnoval na 1,0811 EURUSD. Obdobně na tom byla česká koruna, která se k euru pohybovala na 27,507 za euro k a k dolaru na 25,428 za dolar.

Zlato mírně rostlo, vzhůru mířila také ropa. Poptávka vykazuje známky zotavení a Saúdská Arábie navíc v pondělí slíbila, že sníží produkci. Výsledky dnes zveřejnil tamní státní ropný gigant Saudi Aramco, ale také britský Vodafone. Aramcu zisk v 1Q klesl o 25 % meziročně poté, co se v březnu kvůli cenové válce a vadnoucí poptávce v době šíření koronaviru zhroutil trh s ropou.

Denní souhrn závěrečných cen z pražské burzy

ze dne 11.05.2020

Největší vzestupy

Největší pády

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button