Akcie

Expert: Růst Číny potáhne i další asijské ekonomiky

Komunistická Čína i přes opatření spojená s koronavirovou pandemií udrží letos ekonomiku v kladných hodnotách růstu. Ostatní země počítají s významným propadem HDP a doufají rychlou obnovu. Experti předpokládají, že právě růst Číny by mohl pomoci velké části asijské ekonomiky, hlavně sousedním státům. To je v souladu s myšlenkou duální cirkulace, podle které by se vedení Číny mohlo řídit.

Koronavirové opatření přeťala globalizované toky zboží. To ohrožuje jednotlivé ekonomiky po celém světě, proto někteří světoví lídři zvažují, zda není čas pro korekci současného systému. Tímto směrem, zdá se, uvažuje i politické vedení nejlidnatější země světa. Stabilnější dodavatelské prostředí by mohlo být jedním z trumfů v případě možné budoucí pandemie.

Čtěte takéČínská ekonomika se vzpamatovává. Zbytek světa si ale ještě počká, odhaduje přední analytik

Čína proto přesunula svoji pozornost k okolním státům. S tím souhlasí i David Chao z investiční společnosti Invesco. „Čínské ekonomické oživení do určité pozvedne sousední asijské ekonomiky,“ prohlásil Chao pro americkou televizi CNBC. V prvním letošním čtvrtletí Čína nedokázala zabránit propadu ekonomiky o 6,8 procenta HDP, nicméně další hospodářský kvartál dopadl pro asijskou mocnost nad očekávání – ekonomika vyrostla o 3,2 procenta.

Podle Davida Chaoa je klíčovou otázkou, zda je čínský zákazník schopen se vrátit na normální úroveň aktivity. Pokud se čínské zákaznické chování vrátí k normálu, bude to dobrým znamením i pro okolní státy. „Myslím, že Číňané budou mít mnohem větší vliv na ‚nakopnutí‘ ostatních asijských ekonomik,“ doplnil Chao. Nicméně podle něj se nebude opakovat situace z roku 2010, kdy se Čína dokázala ihned po finanční krizi dostat na růst tempem kolem 12 procent HDP.

Čtěte takéEkonomika Číny se zotavuje z koronavirových opatření, růst ohrožují spory se USA

Aktuálně dostupná data ukazují, že se skutečně čínští konzumenti navracejí k normálu, také aktivity továren vykazují povzbudivé výsledky. David Chao uvádí, že jeho firma zaznamenala rekordní počet rezervací restaurací kvůli blížícím se prázdninám. „I nadále očekávám, že čínské akcie překonají vývoj akciového trhu, protože Čína stále vykazuje ekonomickou obnovu ve tvaru V,“ říká Chao. Asijský investor tím upozorňuje na ekonomickou teorii, podle které se ekonomiky po náhlém propadu rychle obnovují.

S větším důrazem na okolní asijské ekonomiky počítá i teorie duální cirkulace, která předpokládá ekonomické rozdělení světa na regiony. Teorie pojednává o tom, že další čínský ekonomický růst potáhnou obyvatelé Asie platící za kvalitnější služby, nikoliv evropští a američtí spotřebitelé nakupující zboží. I někteří evropští státníci předestřeli, že bude potřeba revidovat obchodní vztahy na čínském trhu. Svět po koronavirové pandemii se tak může výrazně změnit.

Zdroj: Euro.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button