Akcie

Malé firmy mají lepší návratnost než velké

Small cap společnosti (tedy firmy s menší kapitalizací) zažívají po několika letech výrazně lepší období, než tomu je u velkých zavedených společnosti (blue chips). Americký trh od října registruje výrazný nárůst u malých společností v porovnání s celým americkým trhem.

Small cap firmy zažívají žně

Index Russel 2000 (viz obrázek níže), který zobrazuje společnosti s menší kapitalizací, dosahuje od října výrazně vyššího zhodnocení než index největších společností Ameriky (SP500). Jak je vidět, index Russel 2000 dokázal od října přidat 47 procentních bodů a jen za letošní rok to pak bylo 15 procentních bodů. To index SP500 ve stejném období vydělal „pouze“ 19,5 procentních bodů od října a za rok 2021 zatím 4 procentní body.

Je tedy vidět, že investoři vyhledávají investice do menších společností, které zatím asi v jejich pohledu nejsou tak nadhodnocené jaké největší americké společnosti v indexu SP500. Aktuální PE ratio u indexu SP500 je 45 (před rokem bylo 25). U Russel 2000 je aktuální PE ratio 23 a před rokem bylo 59.

Jaké společnosti patří do small cap

Mezi takzvané small cap společnosti patří firmy ve velikosti od 300 milionů dolarů do 2 miliard dolarů (jde o hodnotu jejich obchodovaných akcií na trhu). Tyto akcie menších společností jsou více volatilní, ale v delším horizontu často dosahují lepších výsledků a zhodnocení než je průměr trhu (například SP500). Tyto společnosti jsou často ještě ve fázi růstu, takže cca 40% z indexu Russel 2000 jsou společnosti bez zisku.

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Mohlo by tě zajímat
Close
Back to top button