Akcie

Komentář analytika: Bayer se korony nebojí

Společnost zaknihovala tržby ve výši 12,9 mld. EUR (+5 % yoy), čímž mírně překonala konsensus postavený na 12,6 mld. EUR. Marži EBITDA (provozní zisk + odpisy) dokázal management rozšířit o 150 bps yoy na 34,2 % při trhem predikovaných 32,5 %. Finální čistý zisk na akcii tím pádem poskočil o 10 % yoy na 2,67 USD a tedy o 10 centů nad konsensus trhu.

Při pohledu na jednotlivé divize nejde nepochválit výkon zemědělské Crop Science (někdejší Monsanto), která byla dlouhou dobu jen trnem v patě. Divize zvedla tržby o 6 % yoy a ukazatel EBITDA až o 12 % yoy, za což může děkovat jak silnému startu zemědělské sezóny, tak předzásobení klientů kvůli strachu z korony. Překvapila také farmaceutická divize především díky úspěchu vlajkové lodi Xarelto (antikoagulant), jejíž 20% yoy zvednutí tržeb se v tomto případě neslo zcela v duchu předzásobení kvůli koroně.

Příjemné je, že management nestáhl v únoru publikovaný výhled na rok 2020 a ponechává jej v nezměněné podobě. Nadále počítá s růstem tržeb o 3 až 4 % na 44 až 45 mld. EUR, marží EBITDA v okolí 28 % a čistým ziskem na akcii mezi 7,0 až 7,2 EUR. Ponechána byla také dividenda.

Co se týče právních sporů ohledně škodlivosti herbicidu Roundup, počet žalob byl k 14. dubnu přibližně 52,5 tisíce (k 6. únoru 48,6 tis.). Soudní líčení však určitě nezačnou před červnem 2020, takže investoři si můžou ještě vydechnout.

Akcie dnes rostou o přibližně 5 %.

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button