Akcie

Komentář analytika: Novartis překonává očekávání i bez korony

Švýcarská farmaceutická společnost má za sebou úspěšný kvartál, k čemuž dopomohlo i naskladňování klientů před nástupem korony. Tržby rostly o 10 % yoy na 12,3 mld. USD, přičemž tržní konsensus udával jen 11,9 mld.

USD. Provozní zisk poskočil až o 28 % yoy a po odečtení měnových pohybů dokonce o 34 % yoy (posilující dolar udělal své). Provozní marže se tím pádem dostává na 34 % (+5 p.b. yoy) a predikce přeskakuje o cca 3 p.b. Čistý zisk na akcii dosahuje 1,56 USD (+30 % yoy) při trhem stanoveném konsensu 1,37 USD. Odečteme-li zmiňované předčasné naskladňování, které provoznímu zisku přidalo cca 400 mil. USD, dostaneme se na hodnotu 3,8 mld. USD, což je pořád o 100 mil. USD nad konsensem.

V absolutním měřítku bylo překonání predikcí vyrovnaně rozloženo mezi divize patentovaných léčiv a generik. Obě rostly na tržbách o cca 10 % yoy. Co se týče jednotlivých produktů, zmínit musíme především generikum Gleevec (leukémie), jehož prodeje sice rostly jen o 7 % yoy na 330 mil. USD, avšak trh počítal s meziročním poklesem tržeb na 250 mil. USD. Motorem růstu byla nicméně patentovaná léčiva Cosentyx (psoriáza) a Entresto (selhání srdce). První jmenovaný si připsal 20 % yoy a druhý až 60 % yoy. Dobře nastolené tempo si drží Zolgensma (svalová atrofie), jejíž tržby dosahují již 200 mil. USD.

Management potvrdil výhled na tento rok (tržby +6 až 9 % a provozní zisk +8 až 12 %) s tím, že pozitivní dopady plynoucí z korony se v druhém kvartálu roku již rozplynou. Zároveň vidí jen minimální narušení dosavadních klinických studií nebo dodavatelských řetězců. Podmínkou pro splnění však je, že se v tomto roce na americký trh nedostanou konkurenční generika k produktům Gilenya (roztroušená skleróza) a Sandostatin (chemoterapie). Pro boj s koronou je momentálně v třetí fázi testování několik potenciálních léčiv, například známý hydroxychloroquine. Na implementaci si však ještě tak rok počkáme a navíc bude velká část případných léků veřejnosti jednoduše darována.

Akcie Novartisu rostou na domácím švýcarském trhu o 1 % (americký trh +2 % pre-market).

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button