Akcie

Slabá spotřeba zpomaluje růst Mastercard (komentář analytika)

Zdá se, že uzavření ekonomik v posledních dvou týdnech nedokázalo (Investiční tipy) zcela zastavit. Tržby narostly o 3 % yoy na 4 mld. USD, což do puntíku vyplnilo předpoklady trhu. Zpomalení z průměrného 15% meziročního růstu předešlých období je však znatelné. Přesun některých plateb do digitálního rozhraní jednoduše nedokáže plně nahradit výpadek spotřeby jako takové – dnešní makrodata ukazují na 7,5% anualizovaný pokles americké spotřeby za 1Q20. Provozní marže meziročně zhubla o 160 bps na 55,3 %, avšak do čistého zisku na akcii se to již neprolilo. K 3% yoy růstu jej pošoupla nižší efektivní daňová sazba a nižší počet akcií. Celková výše 1,83 USD je o 10 centů nad konsensem trhu.

Globální objem zpracovaných plateb vyrostl o 8 % yoy na 1,2 bil. USD, zatímco před rokem byl meziroční růst 12%. Opět se tím vracíme k slabé globální spotřebě vyvolané opatřeními proti šíření korony. Nejznatelnější zpomalení růstu pozorujeme na kreditních kartách v USA (z +9 % yoy na +3 % yoy), což jsme tušili již z výsledků tamních velkých bank. Platby debetními kartami globálně rostly o 15 % yoy (+17 % před rokem).

se postavil do řady ostatních společností pozastavujících zpětný odkup akcií (zůstává 6,9 mld. USD), avšak dividendu, tvořící podstatně menší část odměny pro akcionáře, ponechal beze změny.

Akcie dnes rostou o 7 %.

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button