Akcie

Výsledky Daimleru neukázaly nic nového

Dnešní kompletní výsledky za první kvartál nepřinesly vzhledem k předběžným číslům z 23. dubna nic nového. Tržby sklouzly jen o 6 % yoy na 37,2 mld. USD, zatímco trh počítal s poklesem až na 33,7 mld. USD. Provozní marže se úplně rozpadla a z již tak nízkých 7 % šla dolů na 1,5 %. Provozní zisk 620 mil. EUR je v linii s tržním konsensem a jeho více než 20% yoy propad je způsoben hlavně slabými prodeji ve všech divizích znásobenými provozní pákou. spálil dohromady nějakých 2,3 mld. EUR v hotovosti, což není málo, avšak čistá hotovost (dluh minus hotovost) se ocitla jen lehce pod cílem (9,3 mld. EUR proti cíleným 10 mld. EUR).

Počet prodaných vozidel sklouzl meziročně o 16 % na nějakých 640 tis. kusů. Nepoměr mezi poklesem na tržbách a na prodaných vozech je dán hlavně nižšími cenami v 1Q19, kdy se snažil nakopnout zpomalující poptávku. Prodeje nákladních automobilů se propadly až o 20 % yoy. Stejně jako Volvo, i registroval propady prodejů v podstatě na všech globálních trzích, jak se kamionová přeprava zpomalila, a ekonomiky zastavily.

Výhled na tento kalendářní rok je ve světle koronakrize a značných nejistot dost vágní. U tržeb i provozního zisku management jednoduše počítá s poklesem proti předešlému roku. Za zajímavost možná stojí jen předpokládaný růst provozního zisku v divizích osobních aut a dodávek, jelikož tam se v roce 2019 objevily dost velké jednorázové negativní položky. K dividendě se společnost vyjádřila jen tím, že jelikož musela odložit valné shromáždění akcionářů plánované na 1. dubna, musela odložit i definitivní rozhodnutí o vyplacení dividendy.

Akcie dnes nabírají 5 %.

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button