Akcie

Na překvapení od Goldman Sachs byly trhy připraveny, rostoucí náklady mrzí (komentář analytika)

Dnes se ještě vrátíme k včerejším číslům od investiční banky . Tržby meziročně jen lehounce poklesly, a to o 1 % na 8,7 mld. USD, což daleko předčilo očekávání trhu nastavená na 7,8 mld. USD.

Zklamáním je pro nás efficiency ratio (podíl provozních nákladů na celkových tržbách; platí čím nižší, tím lepší), které se zvedlo o 7 p.b. yoy na 74 % kvůli provozním nákladům rostoucím napříč všemi kategoriemi. Alespoň mzdy a bonusy se držely v linii předešlého roku. Stejně jako ostatní banky, tak i Goldmani začali rychle budovat rezervy pro případné budoucí defaulty, čímž rezervní náklady nabraly objem 900 mil. USD (+700 mil. USD yoy). Výsledný čistý zisk na akcii se tak propadl o bezmála polovinu na 3,11 USD a mírně podstřelil konsensus.

Investiční bankovnictví: Investiční bankovnictví vygenerovalo v porovnání s předešlým rokem tržby vyšší o 8 %. Výsledná hodnota 1,7 mld. USD přeskočila konsensus o téměř 200 mil. USD. Zásluhu na tom mají především úpisy akciových a dluhopisových produktů, jelikož tato kategorie rostla meziročně o více než 20 %. Dobře si však vedly také korporátní půjčky. Hrozba krize a absence poptávky očividně nutily korporátní sektor připravit si kapitálovou munici.

Kapitálové trhy: Příjmy z obchodování na kapitálových trzích vylétly nahoru i u Goldmanů. Výnosy z FICC segmentu rostoucí o více než 30 % yoy na skoro 3 mld. USD reflektovaly zvýšený zájem klientů o všechny produkty (kons. 2,3 mld. USD). Velice příjemně překvapilo i obchodování na akciových trzích, které vygenerovalo o 20 % více než v předešlém roce. Jeho tržby ve výši 2,2 mld. USD (kons. 2,1 mld. USD) charakterizovaly především vyšší ceny vypsaných derivátů.

Investice a úvěry: Tady se nachází hlavní problém celého kvartálu. Příjmy této divize se úplně rozsypaly a propadly se ze 1,8 mld. USD před rokem (a z 3 mld. USD v 4Q19!) do nynější ztráty 100 mil. USD. V hlubokém záporu 900 mil. USD se ocitl úvěrový byznys, nicméně management měl jen velice vágní vysvětlení o rostoucí nejistotě hospodářského výhledu. Co přesně se tam stalo, tedy nevíme, což platí i o akciových investicích typu Private Equity padajících z 800 mil. USD k -20 mil. USD.

Správa aktiv: Divize přihodila ke svým příjmům meziročně až 20 %, což je zásluha samotných poplatků z objemu aktiv pod správou (+20 % yoy na 1 mld. USD). To je zase poplatné rostoucímu objemu aktiv pod správou. Ty nabobtnaly až na 1,82 bil. USD (+14 % yoy) především zásluhou přílivu nového kapitálu. Výplach na trzích a při zběžném pohledu levné ceny akcií očividně přilákaly k investicím nejednoho nového klienta.

Kapitálová pozice: Větší objem aktiv pod správou však navýšil rizikově vážená aktiva, což způsobilo pokles kapitálové přiměřenosti CET1 o 80 bps qoq na 12,5 %. Firemní supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) se vydal stejným směrem a klesl na 5,9 % (-30 bps qoq). Anualizovaná návratnost vlastního kapitálu (ROTE) se propadla na 6,0 % (-5,7 p.b. yoy).

Na skvělý výsledek divize kapitálových trhů nás dopředu připravily výsledky ostatních bank, takže ohromení se nějak nedostavilo. Víc nás mrzí rostoucí provozní náklady, které se daly uhlídat lépe, což by trochu ušetřilo čistý zisk. Příkladem budiž ostatní banky. Problémy divize investic a úvěrů jsou kapitolou sami o sobě.

Akcie GS včera po slabém startu zakončily obchodování s nulovým ziskem.

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button