Akcie

Smutná čísla Schlumbergeru v ropné tragédii nepřekvapí (komentář analytika)

Tragická situace ropného sektoru je při cenách ropy pod 30 USD za barel jasná na první pohled, a proto nejsou smutná kvartální čísla Schlumbergeru ničím překvapivým.

Tržby mezikvartálně sklouzly o 10 % na 7,5 mld. USD (-5 % meziročně), což odpovídá konsensu. Nebudeme-li počítat jednorázové položky, provozní marže a čistý zisk vypadají celkem dobře. Pokles marže se zastavil na 10,4 % (-2 p.b. mezičtvrtletně) a čistý zisk na akcii ubral 35 % qoq na 0,25 USD (-20 % yoy), čímž splnil představy trhu. Nicméně jednorázové odpisy goodwill a nehmotných aktiv vytvořily obrovský (naštěstí jen účetní) flastr, který stáhl provozní a čistý zisk hluboko do záporu. Po započtení těchto položek se čistý zisk na akcii propadl až na -5,32 USD.

Cenová obchodní válka, kterou mezi sebou rozpoutali Saúdové a Rusové, spolu s výpadky poptávky kvůli opatřením proti šíření koronaviru, utlumily těžební aktivitu všude po světě. Segment Severní Ameriky klesá na tržbách mezikvartálně o 7 %, mezinárodní segment až o 10 %. Z pohledu produktového dělení dostal největší zásah samozřejmě průzkum nových ložisek (-20 % qoq), jelikož se dá předpokládat, že další ropu by už skutečně neměl kdo kupovat. Otvírání nových vrtů šlo dolů zatím jen o 5 % qoq, přičemž americký počet vrtů se snížil o 6 % qoq. Stejný pokles zaznamenala i produkce.

Slovní komentáře managementu k trhu jsou samozřejmě všechno, jen ne optimistické. Odhady o převisu nabídky nad poptávkou se shodují s konsensem analytiků, a tedy, že na trhu přebývá 20 až 30 mil. barelů denně (není však jasné, zda do toho management počítá poslední dohodnuté škrty OPEC+ v objemu 10 mil. barelů denně). Vlastní analýzy předpokládají 20% pokles globálních kapitálových výdajů v roce 2020. Nejvíce zasažena bude Severní Amerika se 40 % (zbytek světa -15 %), což by bylo extra nepříjemné pro konkurenční . Snižovat náklady budou jako první nezávislí těžaři, po nich mezinárodní korporace a nakonec národní korporace, od kterých se očekává financování fiskálních rozpočtů.

Vedení Schlumbergeru kvůli tomuto vývoji přistoupilo ke snížení dividendy o 75 % na 12,5 centu na akcii. To by mělo ročně ušetřit cca 2,5 mld. USD. Dále osekává kapitálové výdaje o 30 % a sáhla si na revolvingové úvěry v objemu 1,2 mld. USD (ty se dají dále navyšovat). Při objemu hotovosti na rozvaze ve výši 3,3 mld. USD se zdá být na krizi (pokud bude krátká) dobře připravený.

Akcie rostou o 4,5 %.

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button