AkcieBlogDluhopisy

Jak by mělo vypadat ideální investiční portfolio

Hned na začátek je potřeba si říci, že nic jako ideální investiční portfolio neexistuje. To si každý musí uvědomit ještě před tím, než se do nějakého investování vůbec pustí. A kdyby existovalo moje ideální investiční portfolio, tak určitě bude jiné než vaše. A to asi o hodně. Každý jsme jiný, každý máme jiný přístup k riziku a každý máme jiný investiční horizont.

Základní pravidlo portfolia

Určitě ale existují základní investiční pravidla. Čím mladší člověk, tím více rizikovějších aktiv v portfoliu. Při věku do 30 let třeba klidně jenom riziková aktiva, pokud se bavíme o portfoliu, které má sloužit jako doplněk vašemu důchodu. Pokud je vám přes 50 nebo přes 60, portfolio by mělo být vážené na bezpečnou stranu, s nízkou mírou rizika a nižší volatilitou. Vysoké riziko dnes představují akcie, kryptoměny, nízkou míru rizika a nízkou volatilitu pak nemovitosti a státní dluhopisy. O nic víc se nezajímejte. Nedává to smysl.

Co v portfoliu nemusí být

Vaše investiční portfolio určitě nepotřebuje P2P půjčky (nemusíte půjčovat lidem), nemusíte mít obraty, veteránská auta, hodinky, komodity, drahé kovy. To jsou věci, které nepotřebujete. To jsou věci pro sběratele, pro lidi, kteří se chtějí investicím denně věnovat nebo jenom rozšířit své portfolio. Ale diverzifikace to určitě není. Stačí diverzifikovat v nástrojích burzy, jak bylo napsáno v odstavci výše. A jestli je vám přes 70, vezměte svoje aktiva, prodejte je a užívejte si maximum majetku, co máte. Proč bychom tu jinak byli.

Finanční gramotností to všechno začíná

Každé investiční portfolio je individuální. Může vám s jeho nastavení pomoci specialista, nebo se můžete rozhodnout sami, co s penězi uděláte. Není to tak složité. My vám s tím také dokážeme pomoci. Máme vlastní kurzy finanční gramotnosti, edukativní videa o investování a pravidelně měsíčně děláme vzdělávací analýzy společností, které stojí za to sledovat (a třeba nakoupit). S tím vším vám umíme pomoci. A když ne my, tak spousta dalších odborníků na trhu. Jen je třeba hledat, vzdělávat se a sledovat, co se ve společnosti celkově děje.

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button