Akcie

Komentář analytika: Azure od Microsoftu roste o dalších 60 %

Pozitivní překvapení na výsledcích je pomalu jistotou každé výsledkové sezony a nejinak je tomu i teď. Tržby si drží tempo růstu a posilují o 15 % yoy na 35 mld. USD, přičemž konsensus počítal s hodnotou 33,7 mld. USD.

Očekávání byla překonána opět všemi třemi divizemi. Provozní marže se meziročně rozšířila o 3,5 p.b. na 37,1 % a pořád se drží blízko rekordních úrovní z 1Q20 (viz graf). Čistý zisk na akcii vyskočil nahoru o 25 % yoy na 1,40 USD, neboli o 12 centů nad konsensus trhu. Kapitálové výdaje nepolevují a opět dosahují cca 4 mld. USD, což je pozitivní zpráva pro dodavatele komponentů pro datová centra.

K prvním dvou divizím jen velice okrajově. Productivity and Business Process, do které patří především kancelářský balíček Office, rostla o 15 % yoy na 11,7 mld. USD (kons. 11,5 mld. USD), přičemž ji dopředu hnal zájem o cloudový Office 365 v její komerční i spotřebitelské části. Divize More Personal Computing, kam se řadí Windows nebo konzole Xbox, posílila meziročně o 3 % na 11 mld. USD (kons. 10,5 mld. USD) díky rostoucím příjmům z licencí pro firmy a produktu Teams (videokonference).

Oči všech investorů se však nyní upírají na třetí divizi Intelligent Cloud, která má na starosti cloudový byznys s vlajkovou lodí produktu Azure. Divize vygenerovala tržby ve výši 12,3 mld. USD (+27 % yoy) při konsensu 11,8 mld. USD, čímž stvrdila svoje místo jako největší divize celé společnosti. Samotný Azure rostl o 59 % yoy, což je na úrovni předešlých dvou kvartálů. Nicméně podíváme-li se na historický vývoj na grafu vlevo, dá se usuzovat, že v příštím kvartálu nás čeká výraznější zpomalení: 1Q, 2Q, 3Q byly pokaždé na podobné úrovni, pak následoval pokles během 4Q na nové nižší úrovně a opět troj kvartální stabilizace. Tato zpomalení byla však vždy doprovázena růstem hrubé marže cloudového byznysu (graf vpravo), která je nyní na 67 %, tak snad tomu tak bude i v budoucnu. Anualizované tržby z celého cloudu jsou momentálně na hodnotě 53,2 mld. USD, což je o dalších 40 % více než před rokem.

Jak je tomu u zvykem, výhled na další kvartál je spíše konzervativního charakteru. Management navíc očividně bere do úvahy nejistotu, kterou definuje hloubka koronakrize. Představy trhu však výhled splňuje. Tržby by se měly dostat do rozmezí 35,85 až 36,8 mld. USD (cca +8 % yoy), přičemž konsensus se blíží k horní hranici tohoto intervalu. Z divizí překvapila nejvíc More Personal Computing, kde trh rýsuje pokles o 3 % yoy, zatímco společnost chce dosáhnout 2% yoy růst (úspěch Teams?). Intelligent Cloud možná potvrdí naše předešlá slova, jelikož management předpokládá zpomalení růstu na cca 14 % yoy (trh na +17 % yoy). Zásah dostane i provozní marže, která půjde dolů na přibližně 35 % (odpovídá konsensu) a čistý zisk na akcii mezi 1,33 až 1,40 USD by znamenal pokles o 3 % yoy až mírný růst (opět odpovídá konsensu).

Akcie posilují před otevřením trhu o 2,5 % na 182 USD a blíží se historickému maximu 189 USD z únoru tohoto roku.

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button