Akcie

Světoví boháči čekají s nákupem akcií na další pokles

Podle průzkumu UBS Global Wealth Management čeká s nákupem akcií většina těch nejbohatších investorů na světě na jejich další pokles. Mezi dotazovanými investory a majiteli podniků, kteří mají investovatelná aktiva nebo roční obrat nejméně 1 milion dolarů, čeká 61 % z nich, až akcie klesnou o dalších 5 % až 20 %, zatímco 23 % z nich tvrdí, že je na nákup vhodný čas již nyní. Asi 16 % se domnívá, že teď vůbec není čas nakupovat akcie, protože je medvědí trh.

Jednotlivci s vysokým čistým jměním jsou obezřetní zejm. u rizikových aktiv. 60 % těchto investorů si myslí, že je vysoce pravděpodobné, že v příštích 12 měsících dojde ke globální recesi. Přesto zůstávají z dlouhodobého výhledu do značné míry pozitivní.

Karanténa, jejímž cílem je omezit počet nakažených koronavirem ve velkých ekonomikách, uzavřela firmy a omezila poptávku, čímž se letos výrazně zvýšila šance na recesi. Zatímco akcie od březnových minim vzrostly o více než 20 %, stále zůstávají hluboko pod maximy roku 2020. Akciovému živení vévodí defenzivní tituly, což někteří vnímají jako medvědí znamení. Podle průzkumu z tohoto měsíce byly hotovostní pozice na nejvyšší úrovni od teroristických útoků z 11. září.

Podíl amerických investorů, kteří jsou ohledně své ekonomiky z krátkodobého hlediska optimističtí, klesl v průzkumu UBS na 30 % z 68 % ze začátku ledna. Pro srovnání, mělo konstruktivní výhled asi 55 % asijských investorů. Pozitivní šestiměsíční výhled na americké akcie rovněž klesl nejvíce v porovnání s jinými zeměpisnými oblastmi.

„Zatímco krátkodobý optimismus investorů na celém světě výrazně klesl, zdá se, že regionálně se tyto úrovně vyrovnávají s pandemickým cyklem,“ řekla Paula Polito, viceprezidentka divize UBS Global Wealth Management. „V Asii, kde se krize Covid-19 a její zmírňování vyskytlo dříve, jsou investoři o něco optimističtější ohledně akcií svého regionu. Naproti tomu se zdá být optimismus nižší v USA, které v současné době zažívají vrchol krize.“

Téměř polovina účastníků průzkumu neplánuje přizpůsobit svůj holding akcií, 37 % z nich plánuje více investovat a své investice snižuje pouze 16 %. UBS provedla průzkum mezi 1 928 investory a 1 180 majiteli podniků mezi 1. dubnem a 20. dubnem.

Zdroj: Bloomberg

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button