AkcieKomodity

Tržní hodnota kryptoměn vyskočila o 35 mld. USD za 24 hodin díky bitcoinu

Ceny kryptoměn dnes prudce vzrostly, díky nárůstu na bitcoinu. Ten dosáhl dnes krátce po 8 ráno svého denního maxima 9 440,65 USD. To je nejvyšší úroveň od 7. března. Celková tržní kapitalizace kryptoměn tak vyskočila o více než 35 miliard dolarů za 24 hodin.


Kryptoměny zaznamenaly v březnu dva velké výplachy v rámci širšího propadu na akciových trzích. Ale nyní opět dostaly půdu pod nohama. Obchodníci to připisují dvěma faktorům – měnové politice centrálních bank a nadcházejícímu půlení bitcoinu.

Velké centrální banky na celém světě odhalily obrovské stimulační balíčky na ztlumení ekonomického dopadu pandemie a naznačily ochotu dělat ještě více. To bylo faktorem nedávného růstu akciových trhů v posledních několika dnech a přefiltrovalo se to i na bitcoiny a jiné kryptoměny.

„Mám pocit, že trhy celkově neodrážejí realitu v praxi, ale že je to také důsledek toho, že Fed v USA má jasno, že udělá cokoli, aby zajistil ekonomickou stabilitu,“ řekl pro CNBC Vijay Ayyar, vedoucí oddělení obchodní rozvoje na kryptoměnové burze Luno. Mluvil o americké centrální bance, která se zavázala držet svou referenční úrokovou sazbu na nule, dokud se ekonomika neobnoví. „V důsledku nového tisku peněz bychom mohli vidět spoustu peněz plynoucích do akcií, ale i do krypto.“

Půlení bitcoinu

V květnu nastane půlení bitcoinu, které souvisí s naprogramovanou změnou části základní technologie blockchain.

Težba bitcoinu funguje tak, že „těžaři“ s vysoce výkonnými počítači, soutěží o řešení složitých matematických problémů při ověřování transakcí bitcoinu. Ten, kdo tento závod vyhraje, bude odměněn bitcoiny. V současné době jsou těžaři odměněni 12,5 za vytěžený blok. Odměny se snižují po čtyřech letech o polovinu, aby bylo možné udržet inflaci. Do května 2020 bude odměna za těžbu znovu snížena na polovinu, na 6,25 nového bitcoinu. Tím se podstatně sníží nabídku bitcoinů přicházejících na trh. Předchozímu půlení proto předcházely velké nárůsty cen bitcoinu.

„I když část tohoto oživení může být vysvětlena obnoveným rizikovým přístupem globálních investorů, je také zřejmé, že býci slyší na nadcházející událost půlení a následné očekávané navýšení hodnoty,“ uvedl Matthew Dibb, spoluzakladatel společnosti Stack. „Pro ty, kteří si nyní kupují bitcoiny, to mnozí považují za příležitost koupit si BTC za výhodné ceny před půlením.“

Zdroj: CNBC

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button