Komodity

Analytici: Propad cen ropy „vyhovuje“ nejvíce Saudům a Rusům

Analytik Dave Ernsberger ze společnosti S&P Global Platts míní, že současný ropný propad hraje do karet Saúdské Arábii a Rusku. Pomyslné Pyrhovo vítězství vychází především z nižších produkčních nákladů klasické těžby oproti relativně vysokým nákladům alternativních těžařů.

Podle odhadů US břidlicoví těžaři pracují v průměru s produkčními náklady na úrovni 50-55 USD na barel. Pouze malá část producentů dokáže produkovat levněji kolem 35 USD za barel. Situace v USA je navíc komplikovanější z pohledu skladovacích rezerv a celkově složitější ropné infrastruktury. Tamní skladovací kapacity by se mohly zaplnit v řádu několika týdnů. Z tohoto úhlu pohledu má US ropný trh s vlastním „virem“, který prosakuje do okolního světa.

Minulý týden byl oznámen první letošní americký krach těžební ropné společnosti – blíže viz
Břidlicová Whiting Petroleum požádala o ochranu před věřiteli. Přijde lavina…Podle Ernsbergera by ale klasičtí producenti neměli jásat dokud nepřekročí pomyslný brod, protože také ceny severomořského Brentu v poslední době výrazně klesají a problémy s ekonomičností produkce jsou již vysloveně za rohem.

Odhaduje se, že globální skladovací možnosti se vyčerpají zhruba do konce května. Saúdské a ruské oslavy by tak nemusely trvat příliš dlouho.

Analytici se vesměs shodují na tom, že produkční škrty skupiny OPEC++, jež by měly začít platit od začátku května, v rozsahu až 13,4 mbd nebudou ani náhodou dostatečné. Podle některých hlasů by se měly produkční limity dále snížit o dalších cca 6 mbd.

Další míting skupiny OPEC+ je naplánován na 10. června.

Související zprávy:
ZÁPORNÉ ceny ROPY! Květnová WTI propadla na -37 USD za barel 

IEA: Ropná poptávka klesne v dubnu o 29 miliónu barelů denně
IEA: Globální poptávka v roce 2020 v průměru klesne o 9,3 miliónu barelů denně 

Zdroj: Kurzy.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button