Komodity

Dceřinka ČEZ získává kontrolu nad možnou těžbou lithia u Cínovce

Většinovým vlastníkem české společnosti Geomet se stávají Severočeské doly, dceřiná společnost energetické společnosti ČEZ. Oznámila to dnes energetická firma. Geomet je držitelem přednostních práv na průzkum a využití ložiska lithia na Cínovci. Dosud v něm vlastnila 100 procent společnost European Metals Holdings Limited (EMH), jejíž akcionáři dnes schválili úpravy smlouvy. Podle ní se Severočeské doly stanou 51procentním vlastníkem české společnosti, EMH zůstane zbývající podíl. Získání 51% podílu proběhne zvýšením kapitálu společnosti Geomet o 29,1 mil. EUR. Tyto peníze budou využity na další rozvoj projektu na Cínovci, stojí v prohlášení.

Druhá fáze neznamená těžbu, ale bude spočívat v technickém ověření postupu výroby v poloprovozních podmínkách a v pilotních testovacích linkách, uvedl také ČEZ. Zároveň by probíhaly práce na získávání dalších povolení.

Tato druhá testovací fáze by trvala přibližně do roku 2023. Nebude v ní nutné budovat žádná větší zařízení na Cínovci, hornina bude zkoumána v testovacích provozech mimo lokalitu, tvrdí také polostátní firma.

„Teď už se můžeme plně soustředit na další kroky jako ověřování konkrétních způsobů získávání lithia z horniny a vypracování finální ekonomické a technologické studie proveditelnosti,“ říká předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Podle výsledků této studie a celé druhé fáze rozhodnou ČEZ a Severočeské doly, zda přistoupí k samotné těžbě. Pokud se během příštích let nakonec ukáže projekt jako nerentabilní, mohou z něj ČEZ a Severočeské doly vystoupit. V takovém případě získá automaticky Skupina ČEZ nespotřebované prostředky zpět a zůstává jí podíl odpovídající do té doby spotřebované investici na rozvoj projektu, říká ČEZ.

Odbytištěm pro krušnohorské lithium by mohly být baterie do elektromobilů či baterie systémů pro ukládání elektřiny.

Zdroj: Kurzy.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button