BlogKomodityNemovitosti

4 druhy nejčastějších investic u Čechů

V České republice má investování na kapitálovém trhu velmi krátkou tradici a zatím se nedostalo do podvědomí tak, jak je tomu například v zahraničí. Amerika je krásným příkladem toho, jak může fungovat finanční trh a jak lidé mohou relativně snadno a velmi efektivně zhodnocovat svoje vlastní prostředky.

My si ukážeme, jaké jsou nejčastější investice Čechů a proč by to mohlo a možná i mělo být jinak.

Nemovitost

Nemovitosti představují hlavní cíl každého z nás. Je tomu tak i správně. Nejprve by měl člověk mít vyřešené bydlení a pak se starat co dál s penězi. V zahraničí je někdy trend jiný, kdy se lidé nechtějí tolik vázat na jedno místo a nekupují si nemovitosti, ale u nás je zakořeněné, že když má člověk peníze, měl by si pořídit byt či dům a až se zbytkem investovat dál.

Na druhou stranu tento přístup nám dává relativní pocit jistoty a bezpečí v tom, že například ve stáří nemusíme vydávat další peníze za nájem a máme „něco vlastního“. Vlastnit nemovitost se v naší zemi stalo podmínkou pro spokojený život. Ale částečnou logiku to má.

Spořící účet

Nyní už pojďme ke skutečným investicím na kapitálovém trhu. U nás jsou nejoblíbenější spořicí účty. Jde o velmi jednoduchý nástroj, který známe každý. Obvykle naše banka, kam nám chodí výplata, nám nabídne, zda bychom k běžnému účtu nechtěli ten spořící s výrazně lepší sazbou. Ta se pohybuje někdy okolo 0,1-0,5% p.a., takže z vložených 100.000 Kč máte za rok výdělek až 500 Kč (což samozřejmě ještě podléhá zdanění, takže jste na krásných cca 400 Kč za rok z investovaných 100.000 Kč). Výhody a nevýhody spořícího účtu si probereme v některém z dalších článků. Klíčová je ale možnost si peníze kdykoliv převést zpět na standardní účet a disponovat s nimi.

Termínovaný vklad

Obdobou spořícího účtu je termínovaný vklad, který má ale jasně daná pravidla ohledně data výplaty peněz, které se do něj vloží. Úrok z těchto vkladů závisí velmi na velikosti i datu, ale pohybuje se okolo 0,2-1% p.a. v současnosti, ale na peníze si prostě do dohodnutého data nemůžete sáhnout, což je někdy dobře, ale určitá rizika to také může způsobit. Termínované vklady mají délky trvání od 1 měsíce až po několik let. Čím delší období, tím obvykle i lepší úroky.

Podílové fondy

Poslední velmi hojně využívaný investiční produkt v České republice jsou podílové fondy. Prakticky každá banka dnes nabízí nějakou formu podílových fondů, které si sama vytváří a spravuje. Fakticky jde o investice do akcií a dluhopisů. Díky tomu, že fond disponuje velkým množstvím peněz, dokáže nakoupit velké množství (druhů) akcií, tím dobře diverzifikovat, což je právě výhoda podílového fondu. Můžete tak „investovat“ od stokoruny. Velkou nevýhodou jsou ale relativně vysoké vstupní, udržovací a výstupní poplatky. U akciových fondů jsou to vyšší jednotky procent a to vám velkou část vašich investic výrazně znehodnotí.

Shrnutí

Češi tak při pohledu na výše uvedené zatím moc skutečnému investování neholdují. Spíše se drží při zemi, hledají garantované výnosy, ale tyto výnosy jsou velice malé. Na akciový trh se příliš nepouštíme a to je asi velká chyba. Dlouhodobě totiž akcie ukazují, že dokáží generovat řádově lepší výsledky než spořící účty. Ale samozřejmě bez garance a jistoty, na kterou řada lidí sází.

Je to totiž vždy celé o akceptaci rizika. Někdo si chce svoje vydělané peníze pouze udržet, příliš neriskovat, aby o ně nemohl přijít, někdo zase raději zariskuje a může své peníze velmi efektivně rozmnožit. Každá strategie je samozřejmě i odvislá od aktuální situace každého člověka, výši jeho úspor a horizontu investování. O tom ale zase v dalším článku.

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button