Komodity

Proč právě teď investovat do stříbra

Delší dobu jsem se nevěnoval komoditám a právě nyní mi přijde ideální období si oživit pár předpokladů a nápadů, jak se v oblasti investice do stříbra rozhodovat.

Stříbro je nejlevnější za dlouhou dobu

Stříbro není aktuálně nejlevější za nějaké období. Ale stříbro je výrazně podhodnocené v porovnání s akciovým trhem i se zlatem. Jde o takzvané Silver Gold ratio a Dow silver ratio. Schválně si tyto termíny zadejte do vyhledávače a sami uvidíte, jak na tom stříbro v porovnání s těmito dvěma dalšími trhy je.

Normální cena stříbra je výrazně výše

Normální cena stříbra, tedy poměr stříbra k zlatu a dow jones indexu, řekněme medián (tedy nejčastější poměr těchto hodnot), je výrazně níže, než aktuální hodnota. Znamená to jediné. Trh se obvykle vrací do rovnováhy a tato rovnováha je historicky výrazně níže. U poměru zlato stříbro je rovnováha cca 40, u stříbro vs. Dow Jones indexu je to 300. Aktuální hodnoty vůči zlatu jsou 110 a vůči indexu 1200. Tyto hodnoty jsou extrémní.

Co se nyní se stříbrem stane

Vývoj situace má vlastně dva možné scénáře. Buď výrazně poroste cena stříbra nebo klesne zlato a klesne i index. Obě tyto situace samozřejmě mohou nastat, ale s tím, co nyní předvádí americká centrální banka, firmy investují, ekonomiky se otevírají. Uvidíme, co se stane, když vypukne druhá vlna epidemie a může nastat celá řada dalších situací, které cenu stříbra ovlivní. Ale já nyní vidím výrazně větší pravděpodobnost, že cena poroste, než že by měla klesat. A poslední bod – stříbro může klesnout třeba o 20%, možná o 50%. Níže se bude těžko dostávat i s ohledem na to, že jde o průmyslový kov, který se nerecykluje. Ale růst je možný i s ohledem na výše uvedené důvody ve stovkách procent. Tak proč tuto situaci nevyužít.

Nejedná se o investiční doporučení. Článek má pouze výukový charakter a představuje zamyšlení autora nad aktuální situací na trhu se stříbrem. Autor sám investuje do stříbra.

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button