Akcie

Arcelor vidí světýlko naděje na konci velice tmavého tunelu (komentář analytika)

Ocelářství bylo ve vyspělých ekonomikách zasaženo v prvním kvartálu roku jen částečně. Čína, která zavírala výrobu a stavebnictví jako první, si svoji poptávku uspokojí sama, takže západní oceláři jsou závislí na svých domácích (myšleno opět západních) trzích. Ty začaly zavádět ochranná opatření až v posledních dvou týdnech března, což je částečně vidět i na výsledcích ArcelorMittal.

Jeho tržby klesly v prvním kvartálu roku jen o 20 % yoy na 14,9 mld. USD (kons. 15,5 mld. USD) a ukazatel EBITDA o 40 % yoy na 1 mld. USD (kons. 900 mil. USD). Mezikvartálně se dokonce metriky v regionu NAFTA dokonce zlepšily – tržby narostly o 300 mil. USD na 4,3 mld. USD a ukazatel EBITDA o 100 mil. USD na 250 mil. USD.

Tamní průměrná cena oceli si sice pořád nenašla dno (nyní 715 USD/tunu, 4Q19: 731 USD/tunu, 1Q19: 874 USD/tunu), nicméně dodávky narostly na 5,5 tis. kilotun (4Q19: 5,3 tis., 1Q19: 5,3 tis.). Špatná byla situace hlavně v Evropě, kde klesla jak cena oceli (nyní 640 USD/tunu), tak dodávky (nyní 9,9 tis. kilotun). Utlumování produkce samozřejmě probíhalo na všech frontách, aby došlo k snížení fixních nákladů a extra nákladů na zásoby. Samotné zásoby sice z účetního hlediska klesly ze 17,3 mld. USD ve 4Q19 na současných 15,6 mld. USD, avšak ve všech regionech management hlásil jednorázové účetní náklady spojené s přeceněním zásob. Po lopatě – zásoby klesaly jen na papíře, ve skutečnosti pravděpodobně rostly. Managementu ale slouží ke cti, že do krize vstupoval s velice zdravou rozvahou, jelikož čistý dluh v poměru k EBITDA byl ke konci roku 2019 jen na násobku 1,8x a teď vystoupal na 2,1x.

Plynule se tím dostáváme ke krátkodobému výhledu společnosti na tento rok, ve kterém se vedení zavazuje dostat čistý dluh pod 7 mld. USD. Vzhledem k tomu, že jsme nyní na 9,5 mld. USD a uprostřed krize, nebude to lehká cesta. Samotný výhled na tento rok společnost stáhla a nechala jen poznámku, že dodávky oceli budou nižší než v loňském roce (nečekaně…). V druhém kvartálu roku by se měla EBITDA propadnout k 0,5 mld. USD (-65 % yoy a kons. 0,4 mld. USD), a to navzdory dost masivním plánovaným škrtům fixních nákladů. Je to však pochopitelné, jelikož jak jsme zmínili na začátku, zavírání hlavních odbytišť začalo až v 2Q20. Management na závěr zmiňuje, že u některých zákazníků z oblasti produkce a stavebnictví již pozoruje větší aktivitu a návrat objednávek.

Akcie se zřejmě vezou na dnešní dobré tržní náladě a rostou o 3 %.

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button