Akcie

Erste za kvartál ziskem nad odhady. Celý rok tvrdě zasáhne koronavirus

Aktualizováno

Bankovní skupina , jejíž akcie jsou obchodování na vídeňské i pražské burze a pod kterou patří tuzemská Česká spořitelna, zakončila první čtvrtletí roku se ziskem 235,3 milionu eur, nad očekáváním 221,6 mil. eur dle konsensu agentury Bloomberg. Na úrovni celého roku 2020 však očekává významný pokles ziskovosti a významný vzestup nákladů rizik v souvislosti koronaviru a dopadů do ekonomiky.

v prvním čtvrtletí roku 2020 dosáhla celkových příjmů 1,63 miliardy eur a čistého úrokového výnosu 1,23 miliardy eur. Očekávání dle konsensu analytiků pro agenturu Bloomberg bylo 1,72 mld. eur, respektive 1,18 mld. eur. 
Rezervy na špatné úvěry v prvním čtvrtletí dosáhly 61,7 milionu eur při kapitálové vybavenosti na úrovni běžného Tier 1 ukazatele 13,1 %.

Provozní zisk banky dosáhl 551,7 milionu eur a nepředstihl tak vlastní sestavený odhad 599,1 mil. eur. Poplatkové příjmy pak dosáhly 504,2 mil. eur, nad očekáváním 496,4 mil. eur. 

Koronavirus zatemnil výhled pro 2020

Především vystupňované náklady na špatné úvěry mají být dle Erste důvodem významně nižší ziskovosti na úrovni celého roku 2020 a to v důsledku krize kolem koronaviru, uvedla banka spolu s výsledky. Růst rizik očekává banka u spotřebitelských úvěrů o 0,8 % či řádově 1,3 miliardy eur a dostává se tak na řádově čtyřnásobek očekávání pro letošek před rozpukem koronaviru. Banka pro globální ekonomiku nyní pracuje s hlavním scénářem oživení ve tvaru V po zhruba šesti měsících. „Nemáme žádný scénář, jak se vypořádat se současnou bezprecendentní situací, vyjma zdravého rozumu. Žádná země, žádný region, žádný sektor nedůstal z pohledu dopadu pandemie stranou,“ uvedl šéf banky Bernhard Spalt.

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button