Akcie

Evropa míří do zeleného, americká ropa padá a Michl navrhne další snížení sazeb

Evropské akciové trhy nejspíše zahájí nový týden relativně umírněným růstem, futures naznačují nejlepší start pro britský index FTSE 100 v okolí +1,1 %, jen o trochu hůře je na to německý index DAX . Francouzský CAC 40  by pak mohl zahájit s přibližně 0,7% ziskem.

Další strmý propad má za sebou cena americké lehké ropy, když odepsala až 20 % své hodnoty a pohybuje se v okolí 15 dolarů za barel, nejníž za posledních 20 let. Důvodem je pokračující slabá poptávka na americkém trhu ochromeném koronavirovou pandemií kombinovaná s ubývajícími skladovými prostory, cena americké ropy se tak výrazně rozchází s cenami, za které se obchoduje severomořská ropa brent.

Člen bankovní rady ČNB Aleš Michl navrhne snížení základní úrokové sazby centrální banky ze současného jednoho procenta na polovinu. Kvůli dopadům koronavirové epidemie na ekonomiku je podle něj potřeba dál zlevnit peníze a zajistit jejich dostupnost pro firmy a podnikatele. Michl to uvádí v článku, který dnes otiskla Mladá fronta Dnes. 

„Navrhnu snížit základní sazbu ČNB ze současných 1,00 procenta na 0,50 procenta,“ uvádí Michl. Také se domnívá, že bude potřeba, aby centrální banka zajistila nabídku levných peněz pro banky, pokud je budou potřebovat pro úvěry lidem a podnikům. ČNB podle něj může přispět také k tomu, aby se na trhu peněz a státních dluhopisů normálně obchodovalo.

Pro dnešní den nejsou žádná významnější makrodata naplánována, v korporátní sféře se nicméně tento týden již naplno rozběhne výsledková sezóna. V Evropě svá čísla ohlásí společnost , vyrábějící mimo jiné vysoce poptávané zdravotnické ventilátory, z Ameriky pak přijdou data od společnosti a situaci na tamním ropném trhu můžou ilustrovat čísla od dodavatele těžebního vybavení .  

Všem investorům, kteří sledují vývoj akciových trhů ve středoevropském regionu, nově nabízíme přehled o tom, jak v daný den uzavřely hlavní akciové indexy v Česku, Polsku a Maďarsku, spolu s přehledným uvedením titulů, které na uvedených burzách zaznamenaly nejvýraznější nárůst nebo pokles.

Závěrečné hodnoty hlavních středoevropských burzovních indexů

ze dne 17.04.2020

Česká republika

Největší vzestupy

Největší pády

Polsko

Největší vzestupy

Největší pády

Maďarsko

Největší vzestupy

Největší pády

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button