Akcie

Evropa testuje růst, nouzový stav trvá a Itálie má horší rating

Evropské akciové trhy by mohli zahájit středeční obchodování mírným růstem, futures na francouzský CAC 40 a německý DAX si připisujují 0,1% zisk, zatímco britský FTSE 100 roste před otevřením hlavního trhu o 0,3 %. Kromě velkých jmen reportujících v rámci pokračující výsledkové sezóny se pozornost trhu dnes zaměří na data o růstu americké ekonomiky a na večerní zasedání amerického Fedu.

Nouzový stav v České republice a s ním i hlavní vládní omezení proti šíření nového koronaviru budou moci trvat zatím do neděle 17. května. S prodloužením stavu nouze do tohoto data včera souhlasila Sněmovna podle návrhu poslanců KSČM, kteří v dolní komoře tolerují menšinový kabinet ANO a ČSSD.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálie o jeden stupeň na úroveň BBB-. Tento krok podle agentury odráží výrazný dopad pandemie způsobené koronavirem na italskou ekonomiku. Fitch také předpověděla, že hrubý domácí produkt Itálie v letošním roce klesne o osm procent. V příštím roce pak počítá s relativně silným hospodářským oživením.

Své výsledky za první čtvrtletí oznámil americký technologický gigant Alphabet. Čistý zisk společnosti se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o necelá tři procenta na 6,84 miliardy dolarů. Celkové příjmy společnosti stouply o 13 procent na 41,2 miliardy dolarů, což představuje nejslabší růst za téměř pět let. Na příjmy z reklamy totiž začala mít negativní dopad koronavirová krize. Akcie majitele Googlu přesto zareagovaly v aftermarketu prudkým růstem, přidaly 7,7 %.

Výsledky pro Česko klíčové automobilky Škoda dnes ve svých číslech přiblížil mateřský koncern . Škoda Auto v prvním čtvrtletí klesl provozní zisk o 25,1 procenta na 307 milionů eur. Příčinou je nižší objem prodeje, vývoj směnných kurzů a také výdaje související s emisemi. Tržby se ve čtvrtletí snížily o dvě procenta na 4,8 miliardy eur. Škoda pak prodala od ledna do března 237 000 aut, což je o 13,7 procenta méně než ve stejném období loni.

Americké akciové trhy uzavřely včerejší seanci v červeném, když neudržely své úvodní zisky, v průběhu obchodování se pohybovaly střídavě v kladných a záporných hodnotách a nakonec zakončily na denních minimech. Konkrétně index S&P 500 zůstal o půl procenta níže na 2863 bodech. Na vině byla data týkající se spotřebitelské důvěry za duben, která se dostala na nejnižší úroveň od roku 2014, ale i stažené výhledy společností na letošní rok.

Index Dow Jones oslabil o 0,1 %, S&P 500 o 0,5 % a Nasdaq o 1,4 %.

Všem investorům, kteří sledují vývoj akciových trhů ve středoevropském regionu, nově nabízíme přehled o tom, jak v daný den uzavřely hlavní akciové indexy v Česku, Polsku a Maďarsku, spolu s přehledným uvedením titulů, které na uvedených burzách zaznamenaly nejvýraznější nárůst nebo pokles.

Závěrečné hodnoty hlavních středoevropských burzovních indexů

ze dne 28.04.2020

Česká republika

Největší vzestupy

Největší pády

Polsko

Největší vzestupy

Největší pády

Maďarsko

Největší vzestupy

Největší pády

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Mohlo by tě zajímat
Close
Back to top button