Akcie

Smršť výsledků: Reportovala Erste i americký tech. Trhy v úvodu zamíří výše

Jsme uprostřed výsledkové sezóny a své výsledky reportovala dnes ráno , včera večer pak velká jména amerického techu. Zejména ta zvedla investorům náladu a futures jsou při dnešním ránu v zeleném. 

Futures pro obchodování na evropských burzách: DAX +0,9 %, CAC +0,6 %, FTSE +0,5 % a v USA: S&P 500 +0,3 %, DJIA +0,4 %, Nasdaq +0,7 %.

Čistý úrokový výnos za 1Q vzrostl na 1, 229 mld. EUR (+ 5,9 %), výnosy z poplatků narostly o 3,4 % na 504,2 milionu EUR. Provozní zisk byl ale v 1Q nižší o 6,1 % na 1 633,0 milionu EUR. Záměrem firmy je vyplatit dividendu za rok 2019, ale její výše bude záviset na hospodářských podmínkách. Banka očekává značný propad zisku v roce 2020, stejně tak jako čistého úrokového výnosu. Provozní zisk pravděpodobně letos také klesne. Více zde.

O2 C.R. kvůli epidemii COVID-19 přistoupilo k hlasování „per rollam“ místo valné hromady. To znamená, že se hlasování i dotazování odehraje výhradně korespondenčně poštou. Hlasování bude spuštěno 11. 5. 2020, kdy O2 rozešle akcionářům hlasovací lístky a pravidla hlasování. Rozhodovat budou ti akcionáři, kteří budou zapsáni ve výpisu z Centrálního depozitáře cenných papírů ke dni 5. 5. 2020.

Francouzská banka se v 1Q letošního roku propadla do ztráty 326 mil. eur ve srovnání se ziskem 686 mil. eur ve stejném období loni. Banka kvůli koronavirové krizi ztrojnásobila rezervy na ztrátové úvěry a její výnosy klesly. Společnost, která v Česku vlastní , to uvedla v dnešním prohlášení. Výnosy se snížily o 16,5 % na 5,17 mld. eur. Očištěný čistý zisk se propadl o 90,8 % na 98 mil. eur.

Americké velké technologie po silných výsledcích společností , a dalších posílily své akcie a blíží se smazání ztrát za tento rok. nyní zaznamenává „známky stability“ po počátečním prudkém snížení výnosu z reklamy v březnu, zatímco vzdálení pracovníci jsou pro cloudové služby společnosti přínosem. S pozitivním výsledkem se přidala i čísla společnosti a po výsledcích přidávaly i akcie .

Vrchní americký vládní odborník na infekční onemocnění uvedl, že výsledky dřívějších studií nabídly „docela dobré zprávy“ ohledně potenciální léčby na Covid-19. Gilead Sciences ve středu naznačil, že remdesivir pomohl pacientům zotavit se rychleji než standardní péče. Léčba pravděpodobně získá nějakou formu zrychleného schválení nebo rozšířeného použití, předpovídá Wall Street.

Předseda Federálního rezervního systému USA Jerome Powell naléhal na zákonodárce, aby poskytli více fiskálních pobídek na ochranu ekonomiky před koronavirem a varoval před slabým zotavením. Dnes očekáváme údaje o hrubém domácím produktu eurozóny, Španělska, Francie a Itálie, které by mohly ukázat začátek hospodářského útlumu, i když se očekává, že se příští čtvrtletí ještě zhorší. Dnes bude zasedat i Evropská centrální banka.

Největší producent ropy v západní Evropě, Norsko, se připojil k mezinárodnímu úsilí o omezení dodávek poprvé za téměř dvě desetiletí. Severská země v červnu sníží produkci o 250 000 barelů denně a o 134 000 barelů ve druhé polovině roku, uvedlo ministerstvo pro ropu a energie.

Závěrečné hodnoty hlavních středoevropských burzovních indexů

ze dne 29.04.2020

Česká republika


Největší vzestupy

Největší pády

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button