Akcie

Evropské burzy mohou zahájit opatrně v plusu, v popředí opět padající ropa

Aktualizováno

Evropské burzy by dnes mohl čekat mírně optimistický začátek obchodování. Do centra pozornosti se ale opět dere ropa, která se v případě amerického ukazatele WTI propadla krátce až pod 11 USD za barel s tím, jak největší světový veřejně obchodovaný fond navázaný na ropu začal rozprodávat veškerý svůj holding v nejaktivnějším ropném kontraktu. Na pozadí jsou znovu obavy z nedostatečných skladovacích kapacit v době ochromené poptávky a toto téma se podle některých názorů stává stále více problémem také v Asii.

Futures na West Texas Intermediate se v New Yorku propadly o skoro 17 %, navzdory tomu, že už v pondělí přišly o čtvrtinu hodnoty. Na ropě Brent jsou ztráty menší, ráno odepisuje 4,2 % a je na 19,15 USD/b.

Futures pro obchodování s akciemi v Evropě: DAX +0,4 %, CAC 40 na zelené nule, FTSE +0,2 %, Euro Stoxx 50 +0,2 %. Pro americké obchodování v tuto chvíli: S&P 500 -0,2 %, DJIA na červené nule, Nasdaq na červené nule. 

Akciové obchodování v Asii bylo dnes smíšené. I v tam se do obchodování promítly ceny ropy. hlavní index tokijské burzy ale nakonec skočil na červené nule. Zlato před otevřením evropských burz klesá. Euro začala k dolaru mírně ztrácet půdu pod nohama, kurs je na 1,0812 EURUSD. Česká koruna ráno oslabuje k euru a o něco více také k dolaru, kde odepisuje 0,3 % na skoro 25,25 za dolar.

S výsledky dnes přišla největší evropská banka podle aktiv , která registrovala největší jednorázový odpis na možné nesplácené pohledávky za skoro devět let a varovala před prohlubujícími se úvěrovými ztrátami. Během dne oznámí svoje čísla a farmacie či .

Pro akcie by dnes mohla být pozitivní zpráva, že vláda ČR včera odsouhlasila návrhy dvou smluv mezi ní a energetickou skupinou o stavbě nového jaderného bloku v Dukovanech. Stát mimo jiné dává možnost společnosti odprodat mu celý projekt. V přípravě je ještě třetí smlouva, která bude definovat podmínky, za jakých bude stát vykupovat elektřinu od . Stanovená cena elektřiny se bude odvíjet od ekonomicky oprávněných nákladů na výstavbu jaderného bloku a přiměřeného zisku, nikoli od tržních cen elektřiny. To je něco, co stát zatím nechtěl udělat, díky čemuž by ale mohl být projekt pro ziskový, upozorňují v ranním komentáři analytici Patrie. Aby se tak stalo, musela by se cena podle jejich odhadů pohybovat nad minimálně 50 EUR/MWh.

Denní souhrn závěrečných cen z pražské burzy

ze dne 27.04.2020

Největší vzestupy

Největší pády

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button