Akcie

Harley-Davidson sníží dividendu a zruší odkup akcií

Čistý zisk amerického výrobce motocyklů se v prvním čtvrtletí propadl o zhruba 45 procent na 69,7 milionu dolarů (1,7 miliardy Kč). Firma ve svém dnešním sdělení uvedla, že ji poškodilo zastavení globální ekonomiky kvůli pandemii nemoci covid-19. Dodala, že sníží čtvrtletní dividendu a zruší zpětný odkup akcií, aby si udržela likviditu.

Příjmy z prodeje motorek a s nimi souvisejícího zboží se v uplynulých třech měsících snížily o osm procent na 1,1 miliardy dolarů. Doma v USA prodej klesl o 15,5 procenta, na celém světě pak o 20,7 procenta.

Harley-Davidson nyní disponuje 1,47 miliardami dolarů v hotovosti. Společnost uvedla, že aby se vypořádala se současnou krizí, jedná s některými velkými americkými bankami o úvěru ve výši 1,3 miliardy dolarů. Toto oznámení povzbudilo firemní akcie, které od od začátku roku ztratily téměř polovinu své hodnoty – před začátkem obchodování si připsaly devět procent.

Harley-Davidson se již delší dobu potýká s problémy ve Spojených státech, které se na jeho celkových tržbách podílejí více než polovinou. Tradiční zákazníci stárnou a firmě se nedaří přilákat dostatek nových mladých motorkářů.

Dnes společnost uvedla, že rozšíří svou řadu ziskových „ikonických“ motocyklů a zároveň se zaměří na zvýšení prodeje některých novinek, jako je sportovní kolo Streetfighter a elektrické motorky.

Začátkem tohoto měsíce odvolal svou letošní prognózu zisku. Rozhodl se také dočasně propustit většinu zaměstnanců činných v celosvětové výrobě a seškrtat mzdy řídícího týmu s cílem snížit náklady.

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button