Akcie

Jak investovat do akcií bez peněz

Investování do akcií je v posledních letech v České republice čím dál rozšířenějším tématem a zajímá se o něj konečně i střední třída, pro kterou bylo investování na burze v minulých desetiletích sprostým slovem. Dnes se už o investování přímo na burze hovoří v bankách, na školách a to dokonce i na středních školách. To je jasná známka toho, že kapitalismus, jak ho znají v Americe konečně vkročil i k nám. 

Investování do akcií na burze

Dnes může každý jednoduše investovat na burze prostřednictvím nějakého brokera. Já sám mám velmi dobré zkušenosti s XTB, Admiral Markets a Lynx. Ale pro českého standardního investora do známých společností je podle mě nejzajímavější XTB. Mají české rozhraní, online platformu, nemusíte nic instalovat a navíc se dá obchodovat i z mobilu. 

Jak investovat do akcií bez peněz

A teď k tomu nejdůležitějšímu. Jak si koupit něco, na co nemám peníze? Je to celkem jednoduché. Půjčíte si. A kde? No přímo u brokera. Tedy například u XTB. A jak to udělat? Velmi jednoduše. Koupíte si pákový produkt – CFD. Místo toho, abyste potřebovali na nákup akcie celou její cenu, postačí vám 20%. Ukážeme si to na příkladu. 

Jak koupit akcie applu za 20% hodnoty

Vyberete z nabídky akcii například Applu (AAPL), která se aktuálně obchoduje za 318 dolarů. Buď si koupíte přímo tuto akcii, pak na ní potřebujete mít na účtu minimálně 318 dolarů (teď pominu, že kdybyste kupovali jednu akcii, výše poplatků je tak vysoká, že se vám to bude složitě vracet). Ale když si koupíte CFD kontrakt, tak sice fyzicky akcii nevlastníte (což nás ale netrápí, na dividendu stejně máte nárok) a těžíte ze změny ceny. Navíc na takový nákup potřebujete jenom 20% hodnoty, tedy 63 dolarů. A nebo, za 318 dolarů můžete koupit akcií 5. Vyděláváte (a samozřejmě i proděláváte) 5x rychleji, než máte vlastní kapitál. Když jde tedy cena ve vašem směru, můžete vydělat 5x rychleji a vlastně vyděláváte z peněz, které vůbec nemáte.  Jde o takzvanou finanční páku, která vám může peníze rychle vydělat, ale samozřejmě i prodělat.

Půjčka od brokera je na jedno kliknutí (maržový účet)

Broker si za tuto transakci bere zpravidla nějaký poplatek (5% za rok), ale když díky růstu ceny vyděláte 30% (když akcie poroste o 6% ročně = 5 ks akcií udělá 30% z vašeho investovaného kapitálu) a stojí vás to 5%. Takže je to velmi zajímavé zhodnocení. Pozor ale na to, že to funguje i naopak. Takže můžete ztratit celý svůj kapitál, když akcie klesne o 20% (5x 20% = 100%). 

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button