Akcie

Komentář analytika: Výsledky BlackRock byly i přes extrémní situaci více než solidní

Včerejší výsledky největšího správce aktiv bychom neradi vynechali, tak se na ně ještě rychle podíváme. Hned na úvod můžeme s radostí konstatovat, že vzhledem k extrémní situaci na trzích v prvním kvartálu roku, byly výsledky více než solidní.

Tržby stouply o 10 % yoy na 3,7 mld. USD, čímž překonaly konsensus trhu stanovený na 3,6 mld. USD. Náklady upravené o jednorázové položky rostly stejným tempem, což znamená, že provozní marže se udržela na loňské hodnotě 42 %. To samé se už nedá říci bohužel o neprovozních položkách, které vykázaly ztráty z některých investic. To zabrzdilo růst čistého zisku na akcii, který zůstává na 6,6 USD. Konsensus 6,39 USD se však podařilo překonat poměrně solidně.

Celkový příliv nových aktiv dosáhl 35 mld. USD qoq, což není vzhledem k současné situaci na trzích vůbec špatné. Na druhou stranu se však o většinu postaraly krátkodobé instrumenty (cash +52 mld. qoq), kde má nižší marže. Z dlouhodobých produktů odteklo 19 mld. USD qoq, a to především ze segmentu Fixed Income, kde prudce padaly výnosy. Příjemné však bylo, že padající akciové trhy a úrokové sazby nahnaly kapitál do alternativních investic (+9 mld. USD qoq), kde rýžuje zdaleka největší peníze. Propad tržní hodnoty aktiv samozřejmě výrazně převážil a objem aktiv pod správou se propadl o dech beroucí 1 bil. USD na 6,5 bil. USD.

To bylo hlavním důvodem, proč se průměrná sazba za správu aktiv (tzv. management fee) mezikvartálně zvedla o 0,2 bps na 17,2 bps. K rostoucímu objemu aktiv v alternativních investicích se totiž přidala i sazba v tomto segmentu, která nabrala 0,7 bps qoq. Za zmínku stojí také sazba v aktivním investování s akciemi (Equity Active), která narostla až o 1,4 bps qoq, čímž ochránila příjmy z tohoto podsegmentu proti padajícímu objemu aktiv.

Akcie včera posílily o 3,5 % a dnes s dobrou náladou trhu nabírají před otevřením trhu další 4 %.

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button