Akcie

MONETA: počet akcií v rukou managementu se dále rozšířil

Akcie MONETA Money Bank (dále jen MONETA) v minulém týdnu vlastně nedokázaly pozitivně zareagovat na zveřejněné hospodářské výsledky za 1. čtvrtletí, potažmo výhled. Ve zkráceném týdnu zakončily na 50,30 Kč, což byl jejich pátý nejhorší závěr v historii. Cena akcií držící se v týdnu v blízkosti minim nicméně přinesla po čase další tzv. insider nákupy, tedy nákupy firemních akcií ze strany managementu. Pro titul jistě pozitivní zpráva.

K rozšíření portfolia se hned den po reportu hospodářských výsledků odhodlal Chief Commercial Banking Officer a člen představenstva Jan Novotný. Ve středu 6. května koupil celkem 17 400 akcií MONETA za kurz 51,50 Kč. Do firemních akcií tak zainvestoval dalších téměř 900 tisíc korun.

Připomeňme, že Jan Novotný je z hlediska nákupu firemních akcií nováčkem, resp. z managementu začal nakupovat teprve až letos po kurzovém pádu akcií. Jak jsme informovali v březnu, tehdy nakoupil 5 900 akcií za kurz jen nevýrazně nad 50 Kč. Se současnými nákupy tak v souhrnu do akcií MONETA vložil necelých 1,2 mil. Kč.

Nováčkem v držení firemních akcií se stal v březnu ještě také místopředseda představenstva a Chief Risk Officer Carl Normann Vökt. Tedy jeden ze dvou zahraničních členů představenstva, který 20. března nakoupil 5 500 akcií MONETA za kurz 52 Kč. Stal se tehdy čtvrtým a zatím posledním členem managementu, který se rozhodl do firemních akcií zainvestovat.

Nejvíce akcií dosud v souhrnu stále nakoupil člen představenstva a finanční ředitel banky MONETA Jan Friček, který jich takto nabyl 26 tisíc. Reálně je však z managementu stále s náskokem největším akcionářem šéf banky Spurný, když jeho portfolio natostlo především díky přídělu cca 74,4 tis. akcií v rámci vstupu banky na pražskou burzu v roce 2016, celkově čítá téměř 100 tisíc akcií MONETA.   

 

Management tedy celkově v souhrnu drží 154 639 akcií MONETA v aktuálním ocenění necelých 7,8 mil. Kč. Ve vztahu k počtu vydaných firemních akcií poměrně nevýrazných 0,03 %.

Počet účtů s více než procentem akcií MONETA se také v dubnu rozšířil

Akcionářská struktura banky v posledních týdnech doznala dalších pár drobných změn. Alespoň dle údajů z Centrálního depozitáře (CDCP) k 30. dubnu, když primárně pokračoval trend snižování podílu na stále však jasně nejobjemnějším účtu. Podíl Chase Nominees, který se po IPO pohyboval na zhruba 20 %, klesl na nové historické minimum 11,56 %. Navíc se snížil i podíl J.P.Morgan, která je matkou zmiňované Chase Nominees.  Po čase tak došlo opět k situaci, kdy vlastníkem druhého největšího účtu je někdo jiný, konkrétně rovněž americká Brown Brothers Harriman. Na účtu její lucemburské dcery navíc leží další akcie MONETA, nicméně meziměsíčně vlastně podstatně méně. Jak plyne i z níže uvedeného přehledu, na tomto účtu došlo v dubnu právě k největšímu poklesu z 2,35 % na 1,80 %.

Zdroj dat: MONETA (údaje z CDCP)

Jak jsme dříve informovali, v březnu se počet více než procentních účtů v CDCP rozšířil o společnost Belviport Trading, spadající pod křídla finančníka Pavla Tykače. Duben přinesl dalšího nováčka – Slovenská sporiteľňa s rovným procentem akcií. Žádné nové regulatorní hlášení však dosud nepřišlo, tzn. reálně tak neměl přibýt žádný akcionář, který by vlastnil alespoň procento akcií banky MONETA.

K výše uvedenému přehledu více než procentních vlastníků akcií banky MONETA z CDCP nutno zopakovat, že je nelze brát jako jednoznačný přehled skutečných vlastníků. Dle všeho totiž řada firem na svém účtu přinejmenším část akcií drží jako zmiňovaný správce. V některých případech totiž dané společnosti nenahlásily regulátorovi hlasovací práva, případně pak v jiné výši. Relevantní jsou tak především hlášení o výši hlasovacích práv pro regulátora.

MONETA při prezentaci posledních hospodářských výsledků v minulém týdnu zmínila některé údaje k akcionářské struktuře k letošnímu 31. březnu. Více než 85 % akcií vlastní právnické osoby, z toho přes 83 % zahraniční. O banku se zajímají především zámořští investoři z USA, podíl domácích akcionářů přesahuje 18 %.

Zdroj: MONETA


Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE


/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:“Normální tabulka“; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:““; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:11.0pt; font-family:“Times New Roman“,“serif“; mso-bidi-font-family:“Times New Roman“; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Zdroj: Kurzy.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button