Akcie

Špatné vyhlídky pro Volvo (komentář analytika)

Výrobce nákladních automobilů a stavebních strojů se ocitl kvůli koronakrizy ve velmi těžké pozici. Přeprava spolu s poptávkou po náklaďácích slábly, stavební aktivita v Číně utichla a montovny automobilů zely prázdnotou. Tržby proto sklouzly o 15 % yoy na 91,5 mld. SEK, provozní marže se zúžila o 4 p.b. yoy na 7,8 % a čistý zisk na akcii se propadl o polovinu na 2,3 SEK. Pořád však 1Q20 dopadl mnohem lépe, než na co ukazoval konsensus trhu s odhadovanými tržbami ve výši 84,3 mld. SEK, provozní marží 7,6 % a čistým ziskem na akcii 2,05 SEK.

Není zřejmě nutno zabíhat do detailů jednotlivých divizí, jelikož se tržby i dodávky propadly v podstatě úplně všude po světě a ve všech divizích. Jedině servis prodaných automobilů meziročně stagnoval, avšak ten je další na ráně, jak flotily automobilů zůstávají zaparkované a nepoužité (například v Evropě kleslo využití flotily od počátku roku o 20 %). Předzvěst špatných časů ukazuje propad nových objednávek, který zřejmě stojí také za dnešním poklesem akcií. Náklaďáků bylo objednáno o 16 % méně než v 1Q19 a jen díky propadu úspěšně doručených kusů o 25 % yoy se ukazatel book-to-bill (poměr nových objednávek a doručených náklaďáků) vyškrábal na 0,86 z 0,78 před rokem. Objednávky nových stavebních strojů poklesly o 7 % yoy. Tady je malé světélko naděje – po uvolnění opatření v Číně se tamní objednávky v březnu okamžitě vrátily na loňské úrovně.

Nicméně spoléhat se na takto rychlou obnovu všude ve světě a ve všech sektorech by asi nebyl dobrý nápad. Od konce března byly například objednávky automobilů dokonce negativní, jak zákazníci zrušily existující objednávky. Management i proto stáhl svůj výhled pro vývoj odvětví v tomto roce a nový nám neposkytl. Z důvodu nejistoty nebude vyplacena plánovaná extra dividenda 7,5 SEK na akcii, avšak ta běžná 5,5 SEK na akcii zůstává. Výrobu v Evropě, Severní Americe a Brazílii chce management dle svých slov začít pomalu spouštět na přelomu dubna a května.

Akcie Volvo klesají o 6 %.

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button