Blog

Nový pilíř důchodové reformy jako forma investice

Upozornění – článek již není aktuální – vše bylo zrušeno

Penzijní reformace je zcela zásadní téma posledních měsíců a možná i let. Od 1. 1. 2013 začala platit nová pravidla pro privátní spoření na penzi a bylo by vhodné si detailně rozebrat tento instrument i z investičního pohledu.

Shrnutí důchodové reformy

Jak jistě víte, penzijní reforma přinesla novou oblast, nový pilíř, do kterého se může každý dobrovolně přihlásit. Pro osoby mladší 35 let je to omezeno pouze věkem, osoby starší 35 let mají na rozhodnutí půl roku. Pak už nebudou moci ani vstoupit ani vystoupit z nového pilíře. Princip nového pilíře penzijní reformy je jednoduchý. Místo odvádění 28% do průběžného systému (který je rok od roku ve větší ztrátě), odvádí zaměstnanec pouze 25% do tohoto systému a zbylá 3% jdou na jeho „soukromý“ účet penzijního spoření. K těmto 3% pak musí z každé výplaty odevzdat 2% navíc – společnost je automaticky strhává z výplaty, jako by šlo o standardní srážku ze mzdy.

Investiční pohled na druhý pilíř

V součtu 5% (3% z klasického sociálního pojištění a 2% ze zaměstnanecké výplaty) je tedy posláno do jakéhosi fondu. U tohoto fondu si jeho majitel může zvolit, jakou bude chtít strategii od konzervativní až po vyloženě agresivní v akciových titulech. Fondy nemají žádnou povinnost dodržet alespoň nulové zisky (jak tomu bylo u starých penzijních fondů a je tomu u nich dodnes, pokud sami nechcete jinak) a navíc tam musíte své peníze nechat až do doby odchodu do důchodu (maximálně je možné částku vybrat jako předdůchod a získat peníze o několik let dříve). Vystoupit ale možné není. Pokud tedy člověk do druhého penzijního pilíře vstoupí, už do něj musí přispívat do konce své zaměstnanecké budoucnosti.

Výnos, riziko a likvidita

Pokud se na druhý pilíř podíváme čistě optikou investora. Výnos je relativně zajímavý, protože stát výrazně zatlačil na správce fondů, aby své poplatky snížili na minimum. Tím pádem investice do těchto fondů, ceteris paribus, může vydělat více peněz než pokud byste do stejné společnosti, dluhopisu či pokladniční poukázky investovali prostřednictvím klasických podílových fondů. Takže výnos může být, respektive asi vždy bude v porovnání se stejnou investicí jinde, vyšší. Ale co další dva vrcholy investičního trojúhelníku – riziko a likvidita?

Riziko u druhého pilíře

Rizik je zde hned několik. Pomineme-li standardní obchodní riziko z propadů investic, kolísání hodnot či inflaci, je potřeba vidět riziko politické. Často se právě toto riziko přirovnává k maďarskému zestátnění podobných soukromých úspor na důchod. U nás by to snad tak snadno neprošlo, ale stát se to klidně může. Opoziční strany hlásají, že pokud se dostanou k moci, celý druhý pilíř zruší. A co se stane s vaší investicí? V nejlepším případě dostanete zpátky váš vklad (2% ze mzdy), ale myslím, že tato částka bude snížena o poplatky, které budete muset správcům fondu stejně nechat.

Nulová likvidita druhého pilíře

A s posledním vrcholem investičního trojúhelníku je to naprosto katastrofální. Likvidita je téměř nulová. Tam už se nejedná o investici, ale o vázaný kapitál na celou vaši produktivní dobu. Na peníze si zkrátka nešáhnete v žádném případě. Až těsně před důchodem můžete zkrátit čekání pomocí tzv. předdůchodu, ale víc nic.

Celkové shrnutí

Celkově může být druhý pilíř zajímavý pro osoby, které něco vědí o investování a nebudou se bát v mladém věku nechat svou investici skutečně vydělávat v rizikových aktivech. Na druhou stranu by tento pilíř měli využít spíše ti lidé, kteří se nechtějí o své úspory starat a chtějí si to nastavit jednou pro vždy. Tyto lidé zase nemají takový přehled a nebudou chtít jít do rizika, které se může změnit ve větší výnos. Takže se nám tu kříží dvě věci – ten, kdo zná obecně investice, do toho nepůjde, protože se k penězům nedostane dlouhou dobu a jinde dokáže vydělat stejně, a ten, kdo nezná obecně investování, do toho nepůjde, protože se bude bát investovat do něčeho, čemu nerozumí. V každém případě ale bude složité najít masovou podporu pro druhý pilíř i díky tomu, že není jasné, zda tu tento pilíř bude i za 20 let. Myšlenka druhého pilíře není vůbec špatná, ale měla se dotáhnout až do úplného konce s širší podporou na politické scéně. Takhle skýtá pořád ještě mnoho rizik bez adekvátních výhod.

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button