Blog

Víte, kolik peněz vložit do investování?

Dost často se setkáváme s otázkou, kolik peněz vložit do investování. Nebo ještě lépe, kolik potřebuju peněz, abych mohl investovat? Odpověď není jednoduchá. Pro někoho je jedna koruna moc a pro druhého jeden milion málo. Jak to? Otázka ohledně toho, kolik peněz člověk má nebo může investovat, totiž není prvním krokem při plánování investice, ale prakticky až závěrečným číslem, které musí být podpořeno nějakou úvahou ohledně toho, jakým způsobem chce člověk investovat. Začít člověk musí u své celkové rodinné situace.

Co plánuji v nejbližší době pořizovat?

Co plánuji v nejbližší době pořizovat? Asi tak by se měl každý před jakýmkoliv investičním rozhodnutím zeptat sám sebe. Plánujete za rok nákup nového auta, chcete jet za půl roku na dovolenou, nebo si chcete pořídit za 4 roky dům? To všechno jsou rozhodnutí, která musí jít ruku v ruce s vaším investováním. Nejhorší variantou je totiž skutečnost, když se rozhodnete investovat do nějakého finančního nástroje, ale nedokážete dodržet dobu, kterou jste původně plánovali a tím pádem musíte z dané pozice vystoupit. Co to s sebou nese? Další transakční náklady, finanční ztrátu kvůli nečekané potřebě peněz a další problémy. Proto si ještě než se rozhodnete investovat své prostředky, sedněte a promyslete, jaké budou vaše významnější výdaje v nadcházejícím roce, dvou či deseti. Ať víte, co si můžete dovolit.

Co si můžu dovolit?

Otázka toho, co si můžete dovolit je dalším prvkem, na který je potřeba se sám sebe zeptat. Dnes mám takovou a takovou výplatu. Měsíčně utratím tolik a tolik peněz. Jednoduchý výpočet, jednoduchý zůstatek. Tedy, pokud něco vůbec zůstává. Co s těmi penězi dělám teď? Co s nimi chci dělat v budoucnu? Chci je zhodnocovat nebo je mít připravené pro strýčka příhodu? I to je třeba promyslet.

Co si chci dovolit?

Pokud stále čekáte na nějaké konkrétní informace a máte všechny výše uvedené věci vyřešené, můžeme přistoupit k vaší akceptaci míry rizika. Co si chcete s penězi dovolit? Ať už je to riziková investice do akcií, jistější investice do státních dluhopisů či nejjistější spoření na spořicím účtu, je to jenom na vás. Pamatujte však na to, že je potřeba mít nějaké peníze v opravdu likvidní formě. To znamená, že je dokážete fyzicky dostat takříkajíc do ruky během několika málo dní/týdnů bez další ztráty či penalizačních poplatků. Tato částka by se měla rovnat zhruba 6-ti násobku vašich měsíčních výdajů. To je totiž částka, která vás vždy dokáže udržet nad vodou, ať se děje, co se děje. Za šest měsíců už se dokážete vzpamatovat. Takže vždy myslete na to, že je třeba udržovat si určitou železnou rezervu a na tu nikdy při investování nesahat. Tu třeba mějte na spořicím účtu a nechte ji vydělávat „jenom“ necelá 2% ročně, ale víte, že máte takový svůj polštář, který vám jistí záda.

Jakou částku investovat?

A jsme zase na začátku. Máte vyřešeno, co si budete pořizovat v nadcházejícím období. Máte vyřešeno, jak vám to měsíčně finančně funguje. A máte naspořenou dostatečnou rezervu v likvidním finančním nástroji (např. spořicí účet). A co vám teď zbývá? Je to velká částka? Chcete jí investovat a už se těšíte, jak vstoupíte na burzu a začnete „trejdovat“. Tak vám položím ještě jednu otázku. Co když o celou tuto částku přijdete. Dokážete se s tím smířit? Pokud ano, tak to je přesně ta částka, se kterou vstupte do investování. Strach vás totiž nikdy nesmí ve vašem rozhodování ovlivnit. Nesmíte mít strach přijít o své peníze (ten asi budeme mít vždycky všichni, ale tento strach nesmí rozhodovat za vás). Vždy nechte rozum a řekněme „instinkt“ rozhodovat o vašich investicích. Nastavte si pravidla a ta dodržujte, ať se s trhem děje cokoliv. Nikdy neměňte svou strategii. Vy buďte pánem vašich peněz a investic.

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Mohlo by tě zajímat
Close
Back to top button