Komodity

Goldmani: Globální poptávka po ropě letos klesne na 94 mbd. Poptávka po leteckém palivu klesne o 2-3 mbd

Analytici americké banky Godlman Sachs odhadují, že letošní globální poptávka po ropě klesne na cca 94 milióny barelů denně oproti cca 100 mbd z loňska. V roce 2021 se pak poptávka zvedne k 99 mbd. Na úroveň před koronavirovou krizí se poptávka zřejmě nevrátí dříve jak ve 3Q22.

Podstatnou část propadu poptávky bude zřejmě obstarávat propad poptávky po leteckém palivu, který je odhadován v rozpětí 2-3 mbd.

Podle analytiků banky celková poptávka sestává ze 3 hlavních částí. Z obecné poptávky, z poptávky průmyslu a právě z poptávky leteckých společností. Všechny zmíněné součásti dostaly v souvislosti s koronavirovou epidemií vážný jednorázový šok. První dvě části se postupem času zřejmě celkem rychle a do značné míry zotaví, ale poptávka po leteckém palivu se bude z uvedeného šoku vzpamatovávat jen velice pomalu a zřejmě se na úrovně před krizí už ani nevrátí.

Podle odhadů IATA se koronavirová pandemie projeví v letecké dopravě propadem tržeb aerolinek v globálním měřítku v tomto roce o cca 314 mld. USD, což by odpovídalo propadu o 55% oproti úrovni z roku 2019. Na začátku dubna letecká přeprava klesla v globále o 80% meziročně.

Analytici banky očekávají trvalou změnu přístupu cestujících k letecké přepravě a tím i trvalou změnu celkové poptávky tohoto doposud bouřlivě rostoucího sektoru.

Zdroj: Kurzy.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button