Nemovitosti

Nemovitosti zlevňovat nebudou

Jak už název článku napovídá, nemovitost dle našeho názoru zlevňovat nebudou. Ale není to tak jednoduché. Některé nemovitosti rozhodně zlevňovat nebudou, ale má to jedno velké ale. Které to budou a nebudou se dozvíte dále.

Faktory, které hrají roli

Pro změnu (růst či pokles) cen nemovitostí hrají zásadní roli úrokové sazby hypoték (pozor, neplést s úrokovými sazbami vyhlašovanými ČNB), dostupnost bydlení (stavění nových bytů a domů), velikost bytu a lokalita. Tento mix pak utváří tlak na růst nebo pokles cen. Každý z těchto 4 faktorů má speciální postavení a skutečně ovlivní cenu nahoru či dolu podle aktuální situace.

Nemovitosti podle polohy

Nemovitosti v Praze mají speciální postavení. Jejich ceny zatím příliš neklesají. Jde o to, že sice roste počet nabídek k prodeji, ale ceny se zatím drží na stejné úrovni. Je potřeba si uvědomit, že je to především nedostatky na straně nabídky. Nejsou nové byty. Na druhou stranu ty byty. Tím bychom to mohli uzavřít a bylo by jasno. Ale situace není tak jednoduchá. I v Praze nyní developeři vyčkávají a do prodeje se dává pouze malá část bytů. Tím se sice cena drží na vyšší úrovni, ale neprodává se. A to může být dlouhodobě právě tlak na to, že by cena mohla i klesat.

Velikost bytu hraje roli

I velikost bytu je klíčovým faktorem pro pokles cen. Velké drahé byty už snižují svou nabídkovou cenu v porovnání se začátkem roku 2022. Tyto velké byty nemají kupce. Například v Praze se nestojí fronty na 100 metrové byty za cenu 15 mil. Kč a více. Právě tyto velké a často luxusní byty zažívají problémy jako první. Zájem opadl, vyčkává se. Pro život takový byt nutně nepotřebujete.

Menší byty stále dávají logiku investičního nákupu a to drží ceny pořád nahoře. Existuje celá řada lidí, kteří mají pronájem bytů jako své podnikání, do ČR se přesouvají velké zahraniční fondy, které skupují celé domy s byty a využívají je na pronájem. Nemají takový tlak na procentní výnos z nájmu, jako racionálně uvažující investor, ale i 3-4% jim uspokojí jejich investory. Takže tlak na ceny těchto pronajímatelných bytů je neustálý a stále ceny drží. Uvidíme, co se stane v druhé polovině roku 2022 a jak se nedostupnost financování (drahé hypotéky i úvěry) projeví na poptávce po bytech. S ohledem na nabídkovou stranu nevidím příliš velký prostor pro pokles a zároveň, pokud nastane, na trhu je připraveno skutečně velké množství lidí, investorů a fondů, které jsou připravené tyto slevy obratem využít a vrátit tím případné poklesy cen zpět na výchozí úroveň.

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE
Back to top button