Akcie

BofA: Trhy podceňují hrozbu sekundárního šoku

Americké akcie se pravděpodobně podívají na nová minima, pokud zafunguje vzorcové chování „ukazatele strachu“ VIX z nedávné minulosti. Tvrdí to .

Rally v aktuálním medvědím trhu se nejvíce podobá tomu, co se přihodilo v roce 2008. Signalizuje to, že prostor k růstu má svoje limity, než nastane útlum, který stáhne index S&P 500 na nová minima, napsali ve včerejším komentáři analytici této americké banky v čele s Benjaminem Bowlerem. K tomuto závěru došli měřením od vrcholu volatility během posledních tří velkých výprodejů a porovnáním se současným stavem.

Trhy s volatilitou “podceňují riziko sekundárního tržního šoku,” napsali podle Bloombergu.

Když se analytici podívali na tři předešlé velké výprodeje z let 1987, 2002 a 2008, trvalo půldruhého až čtyři měsíce od vrcholícího VIXu, než si akciový trh našel dno. Během té doby akciový index S&P 500 rostl o 15 až 25 %, než začal opět klesat.

Teď si S&P 500 od vrcholu na indexu volatility VIX z 16. března (viz graf níže) připsal zhruba 15 %. Pokud se bude tento širší americký akciový index dál obchodovat v souladu s rally, která se odehrála v medvědím trhu z let 2008 – 2009, bude na vrcholu někde kolem 2960 bodů, kdy se do cen začnou zapracovávat hospodářské dopady koronavirové krize.

 

Zdroj: Google Finance

Analytici BofA se tak neshodují se stratégy Chase a , kteří tvrdí, že akcie mají to nejhorší pravděpodobně za sebou.

Jiní, jako Scott Minerd z Guggenheim, naopak vidí nebezpečí dalšího propadu na tomto americkém indexu, a to až pod závěrečnou úroveň 2237,40 bodu z poloviny března, v souvislosti s tím, jak se bude trh prokousávat dopady účinků pandemie Covid-19 na ekonomiky a firmy po celém světě.

Včera index S&P 500 zavíral na 2 736,56 bodu s více než 3% poklesem.

Tým z BofA doporučuje prodávat upside calls na akcie na financování downside put spreadů, a prodávat volatility put opce s vírou, že trhy do cen zabudovávají takové zotavování ekonomiky, které je prostě moc optimistické.

Zdroj: Bloomberg, Google Finance

Ilustrační fotka od www_slon_pics z Pixabay

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button