Akcie

Komentář: Potenciál pozitivně překvapit měla Morgan Stanley největší, oslavy se ale nekonají

Morgani přicházejí se svou kůží na trh již tradičně jako poslední z šestice velkých bank. Jelikož banka nemá pořádnou úvěrovou divizi, která by mohla dělat problémy, potenciál pro pozitivní překvapení byl ve srovnání s konkurencí největší. Žádné oslavy se bohužel nekonají.

Tržby sklouzly o téměř 10 % yoy na 9,5 mld. USD při konsensu 9,7 mld. USD. Nepotěšil nás růst provozních nákladů, které některé banky dokázaly udržet na uzdě. Efektivita banky měřená přes efficiency ratio (to jest poměr provozních nákladů a celkových tržeb; čím nižší tím lepší) se kvůli tomu znovu zhoršila a tento ukazatel narostl o 4 p.b. yoy na 77 %. Čistý zisk na akcii se propadl o čtvrtinu na 1,0 USD a konsensus 1,1 USD tím nechal spolehlivě za sebou. Následující řádky přiblíží více detailů:

Trhy a investiční bankovnictví: Banka dokázala naplno využít zájem klientů o všechny produktové linie FICC segmentu a jeho výnosy zvedla o 30 % yoy na 2,2 mld. USD při konsensu 1,8 mld. USD. Extrémní tržní volatilita se propsala do vysokých cen derivátů, což katapultovalo vzhůru výnosy akciových trhů o 20 % yoy na 2,4 mld. USD (kons. 2,3 mld. USD). Fúze a akvizice šly v době nejistoty k ledu a s nimi i příjmy z poradenské činnosti (-10 % yoy). Společnosti však kompenzovaly výpadek provozního cashflow novým dluhem a bance tak narostly příjmy z úpisu dluhopisových instrumentů o 10 % yoy. Dobré zprávy končí u masivního přecenění poskytnutých korporátních půjček, které vytvořilo 1mld. USD díru.

Správa aktiv: Objem aktiv pod správou se proti předešlému roku zmenšil o 100 mld. USD na 2,4 bil. USD (z toho fee-based beze změny na 1,2 bil. USD) a příjmy ze správy aktiv si meziročně polepšily až o 15 % na 2,7 mld. USD. Čistý úrokový výnos ubral 20 % yoy na 900 mil. USD.

Kapitálová pozice: Banka zaznamenala mezikvartálně růst rizikově vážených aktiv (+5 % qoq), kterému kapitálový polštář zdaleka nestíhal. Kapitálová přiměřenost CET1 se proto snížila o 70 bps qoq na 15,7 %. Banka je však co do kapitálu pořád velice dobře jištěna, a to i na poměry konkurence. Supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) klesá na 6,2 % (-20 bps qoq). Návratnosti vlastního kapitálu (ROTCE) se při propadu čistého zisku stáhl na 9,7 % (-330 bps qoq; -530 bps yoy).

Akcie se po slabším startu vracejí k včerejší zavírací ceně.

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button