Akcie

Komentář: Procesory Ryzen a EPYC táhnou celé AMD

Výsledky v prvním kvartálu roku asi nikoho neurazí, avšak radostnou reakci akcií taky nevyvolají. Tržby se po 40% meziročním růstu dostaly na 1,8 mld. USD, což odpovídá i konsensu trhu. Hrubá marže se díky rostoucím cenám procesorů Ryzen a EPYC zvedla meziročně až o 5 p.b. a při úrovni 46 % dále pokračuje v nastoleném rostoucím trendu. Čistý zisk na akcii se meziročně ztrojnásobil na 0,18 USD, avšak i s tímto již konsensus počítal.

Žádné pozitivní překvapení se tedy bohužel nekoná. V mezikvartálním srovnání tržby klesly v návaznosti na slabší prodeje grafických karet. Tady ale může jít čistě o sezónní povahu byznysu, první kvartál roku je tradičně slabší než poslední.

Co se týče jednotlivých divizí, celou společnost v této chvíli jednoznačně táhnou procesory Ryzen, které nemilosrdně útočí na pozice konkurenčního Intelu. Je to vidět na výsledcích divize Computing & Graphics, jejíž tržby meziročně narostly o dalších 70 % na 1,4 mld. USD (viz graf vlevo). Tady je ještě dobré zmínit, že nejde jen o rostoucí prodané objemy ale i o rostoucí prodejní ceny, což je příznivé pro marže. Na druhou stranu je tu divize Enterprise Embedded & Semi-Custom, která obsluhuje datová centra a další korporátní klienty, a jejíž meziroční vývoj tržeb připomíná housenkovou dráhu (viz graf vpravo). 20% yoy pokles tržeb na 350 mil. USD byl dle managementu zapříčiněn slabými prodeji zakázkových produktů (semi-custom), který do jisté kompenzovaly lepší prodeje procesorů EPYC.

 

Trh nezaskočil ani výhled na další kvartál, který počítá s tržbami mezi 1,75 až 1,95 mld. USD (+21 % yoy) a hrubou marží v okolí 44 %. Konsensus udává 1,88 mld. USD na tržbách a 44,9 % na hrubé marži. Růst bude do velké míry opět výsledkem zlepšujících se prodejů procesorů Ryzen a EPYC. Je škoda očekávaného mezikvartálního zúžení hrubé marže, avšak jelikož se chystá uvést na trh nové zakázkové čipy (semi-custom) za nižší startovní ceny, je to pochopitelné. Pro celý kalendářní rok management kreslí 25% růst tržeb (odpovídá konsensu) s tím, že slabší poptávka způsobená koronavirem se projeví až v druhém pololetí.

Akcie klesají před otevřením trhu o 3 %.

Zdroj: Patria.cz

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button