Blog

Na trzích teče krev – co teď (ne)dělat

A je to tady. Drobná (pro někoho možná větší) korekce je tady. Několik procent odebírá celý index, ale velmi růstově orientované akcie trpí celý týden a jejich majitelé začínají panikařit.

Poklesy i o desítky procent

SPCE klesá o 40%, PLTR o 20%, U o 20%, Tesla o 20% dolů. Spousta dalších akcií padá a není vidět žádný konec. Tedy řada lidí ho vůbec nevidí. A ono je to logické. Prakticky nikomu se nepodaří trefit dno, ale to je vlastně úplně jedno.

Jak se chovat, když na trhu teče krev

Když na trhu teče krev, tedy když jsou akcie v červených číslech, tedy ve ztrátě, je potřeba zachovat chladnou hlavu. Nestresovat se. Nedívat se na účet. Buď mít jasně nastavené stoplossy nebo mít dostatek peněz na to, kam až vám může daná akcie poklesnout. Právě pro situace, kdy je trh v červených číslech se nehodí být v obchodech na páku. Přicházíte tak o svůj majetek o hodně rychleji a složitě se na situaci reaguje.

Strategie a příprava je důležitá

Když jste v této fázi, tedy ve fázi, kdy na trhu je vše červené, i ty dobré akcie klesají, spekulace jsou totálně negativní. Tak už je pozdě tvořit taktiku. To už budete dělat jenom chyby. Je potřeba se na takovou situaci připravit. Protože ta situace dříve nebo později přijde. Můžete vydělávat rok možná roky na pákových obchodech, ale pak přijde jeden jediný týden korekce a o vše přijdete. Není možné využívat páku až do nebes pořád na maximum. A nebo pokud ano, strategie stoplossů nebo adekvátní výše marže je cestou, jak nepřijít nedobrovolně o pozici. Protože nikdo nechce dostat margin call nebo dokonce stop out a ukončení obchodů bez vlastního rozhodnutí.

Ale jak se mezi investory říká, kdo nikdy nespálil celý svůj obchodní účet, není opravdový investor. Jenom je potřeba, aby se vám taková věc nestala v 50 letech a na účtu jste měli všechny svoje dosavadní úspory.

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button