Blog

První kroky když chcete začít investovat

Neexistuje obecný návod, jak se chovat, co dělat a co nedělat. Ale existují ověřené postupy a rady, kterých se můžete držet při svém prvním kontaktu s burzou a investicemi obecně. Nikdy to není o velkých částkách, jak se každému může zdát. Vždyť třeba i studenti dokážou při studiu zobchodovat nějaké akcie či si pořídit podílové fondy.

To všechno jsou investice, které mají neocenitelný výchovný charakter. Obvykle na prvních investicích člověk velké výnosy neudělá, ale je to výborná škola fungování a zbavení se ostychu ať už jde o burzu, podílové fondy či jiné cenné papíry.

Testovací provoz – otestujte svoje znalosti a psychiku

Bavme se tedy o burze a o možnostech, jak začít na burze obchodovat. Prvním krokem by měla být dostatečná studie materiálů, dokumentace a informací o investování obecně. Přečtěte si nějaké články o komoditách, o akciích, o forexu. Zjistěte si, co jsou to například futures či ETS fondy. Pro začátek si uděláte představu o tom, s čím je vůbec možné obchodovat.

Někdo ale nerad čte. I pro takové je tu ale řešení. Spusťte si demo účet. Brokeři, tedy osoby, které zprostředkovávají obchodování na burze, nabízejí obvykle prostřednictvím internetu a svých webových stránek určitou platformu, která slouží k obchodování. A vedle této „ostré“ aplikace, nabízejí často i testovací verzi.

Říká se jí „demo účet“. Tento demo účet slouží k tomu, abyste si všechno vyzkoušeli zdarma. Dostanete nějaké virtuální peníze a nakupujete, prodáváte, čekáte, zkrátka investujete. Možná je to nejlepší cesta, jak se postupně do problematiky dostat. Vždy když narazíte na nějaký neznámý termín, tak je vhodné si o něm něco přečíst a postupně se dostanete do obrazu.

Nikam nespěchejte, máte celý život

Důležité je si uvědomit, že burza tu bude i zítra. Trading neskončí ze dne na den. Vše si řádně otestujte. Vyzkoušejte. Ať víte, co se stane, když … Ať víte, že když si nastavíte nějaké automatické pokyny, že skutečně proběhnou a co vůbec znamenají.

Investování se bát nemusíte. Jediné, z čeho je třeba mít respekt, jsou vaše emoce. Ale to patří do jiného článku. Držme se přípravy na skutečné investování. Po tom, když už si myslíte, že v „demo účtu“ znáte vše, nic nebrání vstupu do reálného účtu. A teď to teprve začne. Investovat totiž svoje peníze, je diametrálně odlišný zážitek, než investovat virtuální sumu, která nic neznamená.

Vybavení pro investování – nic nepotřebujete

Investovat vlastní peníze je totiž právě ta touha, právě ten adrenalin a právě ta krása jakýchkoliv obchodů. Lidé si často myslí, že nakupovat akcie můžou jenom bohatí lidé a mít podílové listy je otázka statisíců korun. Opak je pravdou.

Budeme-li se bavit o akciovém trhu v naší zemi, rozumně nakupovat lze za několik málo tisíc korun. Vstupní náklady na burzu jsou 0 Kč. Založit si reálný účet u brokera je zcela zdarma. On funguje z poplatků, které jsou následně odváděny za transakce, takže vaše počáteční náklady nejsou žádné. Nákladem bude až vaše investice na burze. A to je zcela zásadní.

Nepotřebujete vybavení za statisíce

Pro obchodování na burze vám postačí váš současný počítač a připojení k internetu. Nic víc. Nic míň. Pomineme-li nákup kvalitních knížek, vaše náklady na investování začínají na nule. Prakticky každý, komu zbývají nějaké peníze na účtu, má reálnou šanci alespoň nějakým způsobem investovat.

Burza je u nás nejjednodušší a řekněme i poplatkově nejlevnější varianta investování. Jdete totiž na trh prakticky na přímo. Poplatky jsou a budou vždy v této formě investování nižší, než při nákupu cenný papírů přes banku. Je to logické. U nákupu přes banku se o vaše investice stará nějaký správce, kterého musíte zaplatit.

Jediného správce, kterého máte při vstupu na burzu přes brokera, jste jenom vy sám. Takže se nebojte začít přemýšlet o burze. Nebojte se vyzkoušet si demo účet zdarma. Nic vás to nestojí a vždy vás to obohatí. Když ne o budoucí zisky na burze, tak o znalosti, které vám mohou pomoci i při dalších životních zkušenostech.

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button