Blog

Kam investovat peníze

Kam investovat peníze je složitá a velmi obsáhlá otázka, na kterou není jednoduché odpovědi. Já se pokusím vám v tomto článku představit ty nejsnazší a nejlogičtější možnosti, kam investovat peníze pro zhodnocení v čase.

Stanovení investičního horizontu

První, co musíte při rozhodování udělat, je stanovit si takzvaný investiční horizont. Investiční horizont je období, ve kterém očekáváte, že vaše investice bude v daném produktu uložena. Prostě čas, kdy na peníze v investici nechcete / nemusíte sahat.

Klasicky se udává investiční horizont podle toho, jakou část prostředku člověk do investice vkládá. Investiční horizont může být 1 měsíc, 1 rok, 10 let nebo třeba i 20 nebo 50 let. Čím delší investiční horizont je, tím riskantnější mohou být nástroje, do kterých se investuje.

Jak velké riziko jsem schopen akceptovat

Při rozhodování kam investovat peníze je, po zamyšlení se nad investičním horizontem, nutné si říci, jaké riziko jsem schopen podstoupit. Je důležité si uvědomit, že rizikovější investiční nástroje představují vyšší riziko, tedy i šanci, že vaše peníze budou třeba i delší dobu ve ztrátě, takže z vaší investice můžete i v nějakém čase mít méně, než jste do ní vložili. Ale pořád je to otázka poměru výnosu a rizika. Zisku a ztráty.

Určitě neplatí přímá úměra mezi tím, že čím rizikovější investice je, tím větší výnos garantuje. Proto je potřeba si uvědomit, jak citlivý člověk bude, když hodnota investice klesne a o kolik % může klesnout, aby to nezpůsobilo existenční problémy. Typickým příkladem jsou akcie. V dlouhém období obvykle rostou, ale v dnešních dnech rozhodně ne.

Nyní velmi klesají. Ten, kdo investoval veškerý svůj majetek do akcií například SP500 na začátku roku, má teď třeba o 15% menší hodnotu svého majetku. Pokud použil páku 1:10, nemá vůbec nic ze své investice. A to vše představuje míru rizika, kterou jsme ochotni přijmout.

Kam tedy můžu investovat

Odpověď na otázku kam investovat peníze má ještě jednu důležitou proměnnou. A tou je částka, kterou mohu investovat. Jestli jde o jednorázovou sumu například z dědictví. Nebo zda si chci odkládat pravidelně nějakou částku z výplaty.

Nebo samozřejmě kombinace obojího. Investovat se v dnešní době i díky Portu či Indigo dá i se stokorunou měsíčně. Tomu samozřejmě odpovídají i malé absolutní výnosy (ale procentně je to samozřejmě pro všechny stejné). Pokud ale člověk myslí s investováním vážně, měl by alespoň 10%, ideálně třeba 30% ze své čisté výplaty odkládat stranou. Pak už je jenom otázka, do jak rizikových a potenciálně výnosných aktiv tyto peníze zainvestovat.

Možnosti, kam investovat 10.000 Kč měsíčně

Pokud už člověk tedy pracuje s nějakým zajímavým objemem peněz, což určitě 10.000 Kč měsíčně je, měl by se snažit tuto investici maximálně diverzifikovat. Mělo by jít o peníze, které akutně člověk nepotřebuje, a proto je může investovat v řádu let.

Pak se jako nejvhodnější variantou pro investici hodí akcie. Ideálně pak akciové indexy a ještě lépe, několik akciových indexů nebo košů akcií. Velmi dobrým nástrojem pro takové investice je již zmíněné Portu, což je možnost pro drobné investory pasivně investovat na burze za poplatek 1% ročně. Bez starosti si nastavíte svůj investiční cíl respektive míru rizika, kterou jste ochotni podstoupit, a Portu se o zbytek postará.

Za tímto jednoduchým a přesto skvělým nástrojem stojí silná česká investiční společnost Wood and Company, která je zárukou jistoty a kvalitních služeb. Sám s Portu investuji a jedná se diverzifikovaný jednoduchý nástroj, který vás ochrání i před kurzovými riziky, která jsou spjatá s investováním především na americké burze

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Back to top button